10 kreativa projekt för att återvinna dina gamla bildäck

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2023

10 kreativa projekt för att återvinna dina gamla bildäck
Advertisement

Varje år är det alltid samma historia: med varje säsongsbyte, utöver garderoben måste man också byta däck. Och till slut kommer det till en tidpunkt då vi för alltid måste säga hejdå till våra gamla däck och ersätta dem med nya. Men de kan fortfarande vara användbara för oss.

Om däck som är för slitna inte längre kan användas till bilen kan de istället komma till användning i huset eller i trädgården som originella och mycket enkla att göra-det-själv-inredningstillbehör.

Från klassiska planteringskärl till leksaker till barnen, från hund- eller kattkorgar till våra fyrbenta vänner till riktiga möbler, det finns många projekt som tar utgångspunkt från däck. Allt du behöver göra är att ta till din kreativa sida för att hitta det projekt som passar dig bäst, under tiden ger vi dig 10 användbara förslag.

Advertisement

1. Klassiska blomlådor

Den mest klassiska användningen för att återvinna gamla däck är att använda dem för att odla våra växter. Du kan göra fina planteringskärl genom att helt enkelt måla om dem eller genom att kombinera och måla dem och fylla din trädgård med söta små djur.

Advertisement

2. Bårder

Inte bara planteringskärl: gamla däck kan också förvandlas till originella bårder till dina rabatter eller staket till grönsaksträdgården.

3. Katt- och hundkorgar

Varför inte ge din 4-benta vän en bekväm present? Allt du behöver göra är att skära ut det gamla gummit och sätta in en kudde. Din hund eller katt kommer säkert att gilla det som sin nya säng!

4. Utesittplatser

För din utomhusgrillplats eller bara för att njuta av den friska luften under de varma sommarkvällarna, är gamla däck perfekta för att göra bekväma sittplatser.

5. Trädgårdsstatyer

För de mer kreativa själarna skulle det kunna vara en stor utmaning att skapa underbara trädgårdsstatyer!

Advertisement

6. Gunga

Bland favoritnöjena för barn i alla åldrar (och för oss vuxna också, låt oss erkänna det!) har vi sannerligen gungan. Det kan bli kul att förbereda en till din trädgård med ett gammalt däck.

7. Behållare

Inte bara utomhus: gamla däck är också mycket användbara för att göra inredningsdetaljer. Vad sägs om till exempel en praktisk behållare? Lägger du till avdelare blir det ett praktiskt skoställ!

Advertisement

8. Set med bord och stolar

Skapa ett set med bord och stolar för dina utomhusfrukostar.

9. Barngunga

På tal om leksaker till barnen, et gammalt däck som är halverat kan bli en rolig gungstol för dina barn.

Advertisement

10. Soffbord till vardagsrummet

Vi avslutar med ett annat intressant förslag för vardagsrummet: klä in däcket helt med rep, lägg till en rund trä- eller glasskiva så har du skapat ett underbart soffbord!

Advertisement