Containerhus: 11 fantastiska arkitekturer gjorda av lastmoduler

av Titti Carlberg

20 Januari 2023

Containerhus: 11 fantastiska arkitekturer gjorda av lastmoduler
Advertisement

Containers är, som namnet antyder, lastmoduler som har använts i sjötransporter i många decennier över hela världen. Vi ser dem stå på rad i hamnar, och de finns i olika storlekar alla med mer eller mindre liknande former: stora metallboxar, ibland jättelika parallellepipeder där enorma mängder och typer av produkter lastas in.

Men de används också i arkitekturens värld, där de har inspirerat till verkligt fantastiska konstruktioner, de efterliknar ultramoderna och modulära projekt, gjorda av skarpa geometrier som tar plats på ett verkligt innovativt sätt, och andra gånger har de istället blivit billiga och praktiska bedårande mikrohus. Kolla in bilderna nedan.

Det är helt otroligt att se hur två överlappade parallellepipeder, skurna och formade på rätt sätt, kan ge liv åt ett hem med ett modernt och bekvämt utseende.

Advertisement

De har en väldigt enkel form och när en del av metallvägarna byts ut mot fönster och glasdörrar blir de också fantastiska tillskott i trädgården, för vilket hem som helst. Även riktiga uthus.

Två små identiska bostäder, gjorda av contrainrar: de kan vara extrarum för gäster hos de som har en stor trädgård, en privat studio eller kanske en bungalow till bostadshuset.

Vissa väljer en container för att skapa sitt eget tiny home, ett minihus som kanske är utrustat med veranda och skärmtak för att vara mer bekväm.

De kan bli riktigt lyxiga lösningar, och det är svårt att tro att de ursprungligen var något långt ifrån det konceptet.

Advertisement

Kombination av trä, ljus och svart färg:några av dessa små hus passar perfekt in i naturen.

Två contrainrar kan mycket väl bli ett stort hus om de sammanförs av ett tak, till och med ett av glas!

Advertisement

De placeras ofta på upphöjda träplattformar, och ju mer de kan kombineras, desto mer ledande och bekväma blir husen.

De kan också bli vackra strukturer i ökenmiljö.

Advertisement

Med en skicklig användning av arkitektoniska stödelement kan containrar placeras ovanpå varandra, vilket skapar upphöjda strukturer som påminner om vissa ultramoderna hus.

Det finns också de som använder dem för att skapa mycket originella simbassänger, till och med infinitypooler som verkar upphängda i luften.

Vad tycker du om container houses?

Advertisement