10 kreativa idéer för att återvinna gamla förstörda kläder och tyger på ett användbart sätt

av Hilda Maria Morgan

06 April 2023

10 kreativa idéer för att återvinna gamla förstörda kläder och tyger på ett användbart sätt
Advertisement

Bara genom att använda våra kläder är det normalt att de slits eller skadas, krymper eller på något sätt blir oanvändbara; och samma sak händer med vissa tyger som vi använder i hemmet, som gardiner, dukar och lakan. Men om tygerna fortfarande är intakta är det synd att slänga dessa föremål. Så varför inte försöka återvinna dem på ett användbart eller dekorativt sätt?

Med gamla kläder och hushållslinne kan vi göra många olika saker och spara pengar på saker som vi annars skulle ha köpt och ha kul genom att tillbringa lite tid i kreativitetens namn. Kolla in återvinningsidéerna nedan.

Advertisement

Jeans

Jeansplagg är förmodligen lättast att återvinna, med tanke på tygtypen som är väldigt tålig och mångsidig. Precis som ett jeansplagg passar med det mesta, kan även föremål gjorda av gamla jeans passa nästan var som helst.

Förutom att förvandla en typ av plagg till en annat, finns det otaliga pyssel som kan göras med jeanstyg, och om bara små rester finns kvar kan du med dem kan göra lite mindre kreationer, som att klä in en ram!

Advertisement

Skulle du däremot vilja testa dig fram med ett gör det själv-stoppningsjobb hittar du tusen inspirationskällor för att klä fåtöljer, soffor med mera med jeans!

Tjocktröjor

Bland de vanligaste och mest spridda projekten, när det kommer till återvinning av gamla kläder eller tygrester i allmänhet, är att göra örngott av dem. Detta gäller även med gamla tjocktröjor eller ullplagg!

Annars skulle du använda dina gamla tröjor för att fodra korgar för att organisera och dekorera huset.

Spetsar eller runda smp dukar

Om de gamla kläderna hade spetsinlägg, spets eller om du inte vet vad du ska göra med gamla handgjorda runda dukar, oroa dig inte. Även för dem finns det många återvinningsidéer som gör att du slipper slänga dessa material. Du kan till exempel stärka dem för att skapa skålar eller ljushållare.

Advertisement

Hopsydda skulle de kunna ge liv åt gardiner i vintagestil.

Gardiner och lakan

Vill du byta gardiner i ett rum, eller inser du att lakanen har blivit slitna och missfärgade? Varför inte göra användbara saker av dem, som shoppingkassar? Det är väldigt enkla sömnadsprojekt.

Advertisement

Du skulle också kunna färga dessa tyger för att skapa tyger att använda för att dekorera din säng med en DIY-sänghimmel!

T-shirts

När det gäller T-shirts kan deras tryck användas för att göra kuddar, till och med handlingspåsar eller, om de är mer skadade, tygremsor som kan bearbetas på tusen olika sätt, också för att bli tvättsvampar, grytunderlägg eller glasunderlägg.

Advertisement

Och lite som med vilken tygrest som helst, kan resterna bli din hunds favoritleksak!

Är du redo att kreativt återvinna gamla kläder och tyger?

Advertisement