Stenskulpturer i perfekt balans: låt dig förtrollas av en naturkonstnärs underverk

av Hilda Maria Morgan

23 Mars 2023

Stenskulpturer i perfekt balans: låt dig förtrollas av en naturkonstnärs underverk
Advertisement

Det har säkert hänt oss alla, under någon promenad, att vi sett högar och torn av stenar ställda den ena på den andra, byggda av någon som varit där före oss, och på dessa torn kan vi, om vi vill, lägga till ytterligare en sten, genom att försöka att inte få det hela att kollapsa. I allmänhet är de mycket massiva högar, i form av en pyramid, och mestadels gjorda av ganska platta stenar, de garanterar bättre stabilitet.

Men tänk om vi berättade för dig att du också kunde skapa ett torn av stenar av vilken storlek som helst, som vilar ovanpå varandra utan att falla? Om det inte verkar möjligt kanske du ändrar dig när du läser om en man som vet hur man gör just sådana och som skapar konst med stenar på ett minst sagt ovanligt sätt.

Michael Grab är en kanadensisk konstnär som har blivit känd världen över för sina extraordinära skulpturer: de är skapelser gjorda av ett balanserande som är mycket svårt att uppnå, med stenar placerade ovanpå varandra vid den exakta punkten som låter helheten att förbli orörlig. Det ser ut som en utmaning för gravitationen, men det är faktiskt en noggrann studie av denna kraft.

Faktum är att namnet som Grab har gett projektet som blivit känt över hela världen är "Gravity Glue", vilket indikerar att det som håller ihop alla stenarna i de till synes omöjliga positionerna inte är ett lim i traditionell mening, men just tyngdkraften.

via Alasdair Foster - talking-pictures.net.au

Denna man tillbringar timmar med att skapa dessa skulpturer i olika naturliga miljöer, fotograferar dem och ändrar ibland scenariot, vilket gör att samma skulptur sticker ut mot bakgrunden av olika städer och landskap. Bakgrunden kan alltså variera (men inte alltid) och ibland vara konstgjord, men själva skulpturen är verklig.

Hur gör han för att uppnå dessa resultat? Det är en process som kräver mycket tålamod. Grab koncentrerar sig, med kropp och själ, i många timmar, och arbetar i ett meditativt tillstånd, i djup koppling till naturen vilken omger och inspirerar honom.

Advertisement

Ibland tar det timmar, ibland till och med dagar: när hans skulpturer växer fram och framför allt när de når det slutliga tillståndet, kollapsar de inte lätt, just för att han koncentrerar sig på att hitta den perfekta balansen varje gång han lägger till en eller flera stenar.

Men han betraktar dem alla som tillfälliga skapelser, så efter att ha slutfört verket fotograferar han det noggrant och plockar sedan isär skulpturerna, vilket låter det naturliga landskapet han förändrade för att skapa sin konst att återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Även när projekten pågår i flera dagar, tar han isär skulpturerna varje kväll och kommer tillbaka för att montera ihop dem igen nästa morgon, för att sedan berika dem med andra delar.

Michael Grab säger att koncentrationen som krävs för att hitta balanspunkterna för varje sten leder till att han "stänger av det bullriga pladdret som vanligtvis upptar människors sinnen".

Det är verkligen en komplex och metodisk operation, för vilken det är nödvändigt att isolera sig från vardagens dynamik och dagliga bekymmer för lyckas komma in i ett tillstånd av harmoni med landskapet, stenarna som används och sig själv, för att inte tappa koncentrationen – eller tålamodet, skulle vi kanske säga! – tills projektet är klart.

Nedan kan du se en video av konstnären.

Skulle du vilja prova på att skapa skulpturer som dessa?

Advertisement