Gick keramiken sönder? Använd bitarna för att pynta hela huset med fantastiska DIY-mosaiker

av Hilda Maria Morgan

08 Mars 2023

Gick keramiken sönder? Använd bitarna för att pynta hela huset med fantastiska DIY-mosaiker
Advertisement

Te- och kaffeserviser eller vardagstallrikarna precis som finporslinet som används vid viktiga tillfällen. Och sedan kakel, keramik- eller porslinsvaser och till och med prydnadssaker eller annat pynt som du råkar ha hemma: det är ömtåliga föremål, som vi samlar på oss med tiden och varje gång ett går sönder är det lite hjärtskärande. Men det betyder inte att du måste säga farväl till det och slänga det i papperskorgen.

Det finns faktiskt massor av kreativa återvinningsprojekt som gör att du kan återanvända dessa föremål för att faktiskt dekorera allt möjligt: från enkla föremål till hela ytor i huset eller i trädgården. Man behöver reducera dem till små bitar för att använda dem som bitar av en mosaik. För att göra detta används speciella tänger och kanske behöver några vassa kanter slipas, men sedan handlar det om att montera och limma (med specialspackel). Hitta bara rätt idé! Här följer några för att inspirera.

Om du funderar på hur du ska liva upp en utomhustrapp, är en mosaik av denna typ, som klär in varje steg, perfekt!

Advertisement

Ett av de mest populära projekten, och perfekt för att ryckas med i den här typen av projekt, är att klä in utsidan av terrakottakrukor (eller också stora betongbaljor): endast kreativiteten sätter gränser vad gäller kombinationer av former och färger!

På så vis kan allt kakel och porslin som gått sönder bli något riktigt vackert igen, som man kan njuta av länge framöver.

Ingenting hindrar dig från att kombinera bitar av keramik eller porslin med andra material, såsom låtsasädelstenar, havsglas eller snäckor (var alltid uppmärksam på reglerna för insamlandet av material från stranden): med dessa kan du skapa tavelramar eller speglar med mera.

När det är ett dyrbart porslin som går sönder är det synd att slänga det. Varför inte återvinna bitarna till att dekorera några möbler i huset?

Advertisement

En färgglad mosaik som denna kan också skaka det där fantasifulla lilla extra som pryder handfatet i ett badrum, eller ett handfat i trädgården!

När du är van vid att skapa vackra mönster, kan den här tekniken ge ett fantastiskt stänkskydd i köket.

Advertisement

Och på väggarna, även på husets externa väggar, blir en liten mosaik som har en enkel form en permanent och till och med varaktig dekoration!

Med mycket tålamod kan du också dekorera hela delar av golv med mosaik, särskilt utomhus: en gnutta riktigt unik konstnärlighet.

Advertisement

Och tänk hur de yttre fönsterkarmarna skulle blomstra om de utsmyckades med dessa färgglada mönster.

Har du någonsin varit sugen på att sätta upp en ljuskrona i trädgården? Kanske skulle du tycka om att skapa en med bitar av trasig keramik och trasigt porslin!

Hur skulle du vilja återanvända sådana här fragment?

Advertisement