Förvandla en bokhylla av trä till en konsol; så här går du tillväga

av Titti Carlberg

19 Januari 2023

Förvandla en bokhylla av trä till en konsol; så här går du tillväga
Advertisement

För den som är särskilt kreativ, för varje objekt med sig tusentals potentialer och massor av möjligheter att förvandlas till något helt annat. Även möbler som är enkla och vanliga kan med en nypa fantasi, en rejäl dos påhittighet och fingerfärdighet förvandlas till något annat.

Detta gäller mer för vissa typer av strukturer som är särskilt enkla att demontera, återmontera och med former som lämpar sig för att kombineras till något annat. Om man tittar på dessa egenskaper, så är till exempel möbler från Ikea som är ganska billiga och, oftast, lämpliga att passas ihop och monteras utan ansträngning eller hjälp utifrån. Vi talar uppenbarligen om strukturer som är tillräckligt små och lätta att hantera.

Är du nyfiken på att förstå bättre vad vi pratar om? Läs nedan så blir allt tydligare för dig.

via @dalia.ea/TikTok

Advertisement
@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

På TikTok finns det en video som framgångsrikt delar med sig tutorials och tips relaterade till hemdesignens värld. Vi pratar om @dalia.ea, en profil som tillhör Dalia Aly, en arkitekt med passion för konst, design och inredning. dalia.ea har bland annat delat en video där hon visar hur hon har förvandlat en bokhylla från Ikea till en underbar horisontell möbel för vardagsrummet (det som allmänt kallas för konsolbord). Proceduren som är enkel att se på videon, är lätt att implementera och kan sammanfattas i några få steg.

  • Börja med att köpa två stora vertikala bokhyllor med sex hyllor, en mellanstor med tre hyllor, sex ramar och några runda skålar av trä.

 

Advertisement
@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

  • Förena de två stora bokhyllorna och placera dem horisontellt för att bilda en låg och avlång möbel.
  • Plocka isär den mellanstora hyllan och använd de olika delarna för att skapa inre hyllor i den nya möbel som du håller på att skapa.
  • Klä insidan av glaset på ramarna med canvas, för att förvandla dem till ogenomskinliga dörrar med vilka du kan stänga ditt konsolbord.
  • Borra  hål i mitten på träskålarna med samma diameter som benen du ska sätta in för att fästa dem på möbeln.
@dalia.ea/TikTok

@dalia.ea/TikTok

  • Limma ihop skålarna två och två så att de formar en slags skiva som du sedan fäster på botten av möbeln.
  • Sätt fast benen i de skapade skivorna och fäst dem med skruvar på botten av konsolbordet.

Med dessa få steg kommer du att få en snygg personlig möbel som du kan säga att du har skapat med dina egna händer. Alla är naturligtvis fria att göra förändringar och variationer efter egen smak, till exempel på möbelbenen eller färg och material för att täcka dörrarna. Om du vill lära dig mer för att omsätta proceduren i praktik och skapa något som verkligen är ditt, kan du följa den steg för steg genom att titta på videon i fråga, på profilen dalia.ea.

Fick du lust att börja jobba direkt?

Advertisement