Vad kan du göra med vattnet som blir över från torktumlaren?

av Hilda Maria Morgan

19 September 2022

Vad kan du göra med vattnet som blir över från torktumlaren?
Advertisement

För många är torktumlaren en oumbärlig apparat i hemmet, som gör att du kan halvera tvätthanteringstiden, utan att behöva vänta timmar och dagar på att de olika plaggen ska torka klart i luften på torkställningarna och luftfuktigheten i rummen som ofta blir en konsekvens... Utan att räkna med allt utrymme som de stjäl så länge de måste vara öppna. De befriar dig också från besväret med att behöva springa ut huset och samla ihop allt från balkonger, terrasser och trädgård när himlen drar ihop sig och hotar om regn.

Torktumlaren tar bort vatten från alla tyger, som vi väl känner till, och transporterar vattnet någon annanstans. Detta vatten slängs faktiskt alltid. Ändå är det rent, eftersom det kommer från redan tvättade tyger. Så varför inte återanvända det på ett användbart sätt?

Advertisement
nicblair/Rreddit

nicblair/Rreddit

Det finns flera sätt att använda torktumlarvatten på, som enkelt kan samlas upp genom att placera en slang med en hink eller balja i närheten. En användbar försiktighetsåtgärd innan du använder vattnet på de olika sätt som anges nedan: se till att det inte finns några fibrer från de olika tygerna eller ludd. Ta sedan en finrutad sil för att filtrera allt och rensa vattnet så noga som möjligt.

  1. Strykjärnet: du kan använda vattnet till strykjärnet, varva det eventuellt med avmineraliserat eller destillerat vatten, för att förhindra bildning av kalk, eller åtminstone fördröja det.
  2. Tvätta golv och olika ytor: om du behöver tvätta på golven utan att använda varmt vatten kan du enkelt hälla över det från torktumlaren i hinken. Men även för DIY-sprayprodukter är det bekvämt återanvändbart vatten. Om vattnet verkligen verkar fritt från ludd och tygfibrer kan du även använda den för att tvätta fönster.
  3. För handtvätt: om du måste tvätta något, eller skölja, varför inte använda vatten som du redan har samlat upp, istället för att konsumera mer?
  4. Förbehandling av tvätt: om du ska lägga kläder i blöt om de är mycket smutsiga, använd inte nytt vatten. Det från torktumlaren är perfekt!
  5. Vindrutetorkare: när du får slut på spolarvätska till vindrutetorkarna kan du överväga att använda detta rena vatten!
  6. Spola toaletten: varje gång vi trycker på spolarknappen eller drar i toalettspaken förbrukar vi mycket vatten. Att skjuta upp toalettspolningen för länge får å andra sidan oönskade hygieniska konsekvenser. Varför inte fylla tanken med torktumlarvatten då och då?
  7. Skölj föremål i allmänhet, kanske borstar, svampar och liknande. Men även porslin!

Det finns de som också använder detta vatten för att vattna, men med tanke på att det fortfarande kan ha spår av pyttesmå syntetiska fibrer är det kanske inte så lämpligt att använda det till detta.

Har du någonsin återvunnit vattnet från torktumlaren?

Advertisement