10 gånger då den konstnärliga glöden från DIY har riskerat att förstöra vackra föremål

av Hilda Maria Morgan

07 April 2023

10 gånger då den konstnärliga glöden från DIY har riskerat att förstöra vackra föremål
Advertisement

Att släpp loss fantasin med gör-det-själv är ofta källan till många glädjeämnen: du lyckas sätta din egen personliga prägel i ditt hem med hjälp av små projekt som uttrycker smak och passioner, kanske genom att göra vanliga tillbehör och möbler, som även tusen andra människor har, unika tack vare transformationen som vi har gett dem.

Det finns dock tillfällen då det skulle ha varit bättre om man hejdat entusiasmen: det finns möbler som man inte behöver ingripa på, och om du verkligen vill göra något är det bäst att noggrant överväga materialen för att förändra dem, och teknikerna som kan utnyttjas för att säkerställa att resultatet inte ser konstigt ut.

Således händer det att dolda skatter hamnar på loppisar, antikviteter och moderna föremål som är gömda under tjocka lager av fasansfulla färger, eller andra vanhelgande behandlingar. Om man har öga för inredningselement, eller också bara tur, kan man hitta dem och återställa dem till sin ursprungliga prakt, som i de fall som vi rapporterar nedan, där du kan se tillståndet i vilket de olika föremålen hittades och sedan hur de blev efter restaureringen.

Advertisement
midcenturymistress/Reddit

midcenturymistress/Reddit

En skänk Broyhill Brasilia II återgick till sitt ursprungliga utseende. Utseendet är verkligen annorlunda och mycket mer elegant i de ursprungliga mörka tränyanserna.

Advertisement
LaneyWynne /Reddit

LaneyWynne /Reddit

Ibland är det en smaksak, men andra gånger är det onekligen så att färgskiktet neutraliserade möbelns karaktär i första hand. Här är vad som fanns under denna sorgliga grå färg: en byrå från American of Martinsville.

kombilyfe/Reddit

kombilyfe/Reddit

Ännu en byrå, mindre och med en avgjort vanligare design, kanske till och med banal i de ursprungliga ägarnas ögon. Men den emaljerade, bortskalade metalleffekten den fick efter målningen av den var mycket värre!

tenglempls/Reddit

tenglempls/Reddit

När du går på loppis och prövar lyckan: den snörinklädda vasen var inte särskilt attraktiv, men vem visste att den hade blivit stympad två gånger?

Unpurified-Water/Reddit

Unpurified-Water/Reddit

Man ser den turkosa möbeln och tänker att det är en billig grej, men när man ser hur den blev efter restaureringen så inser man att den ger ett helt annat intryck.

Advertisement
mlkandtoast/Reddit

mlkandtoast/Reddit

Med dessa två färger ser byrån ut som en möbel som lämpar sig för ett 70-talsgarage, men när den väl har restaurerats ser man att den skulle passa bra i ett vardagsrum!

jose01337/Reddit

jose01337/Reddit

När formerna är riktigt enkla och essentiella är kanske benvit inte den bästa färgen för att förstärka skönheten hos en trämöbel...

Advertisement
WWPWHD/Teddit

WWPWHD/Teddit

Hm.. Avsikten kanske var att få lampfoten att se ut som en antik i vit keramik? Men den var redan vacker och speciell som den var!

idontknodudebutikno/Reddit

idontknodudebutikno/Reddit

Även om de alltid hittar beundrare och ibland blir moderna igen, är lampskärmar i Tiffany-stil (men inte riktigt) ofta de som får utseendet på ett rum att kännas gammalmodigt. Men ingenting rättfärdigar detta angrepp.

Advertisement
theothercrystal/Reddit

theothercrystal/Reddit

Ännu en vas med en sällsynt och fascinerande form som någon har försökt förvandla, utan framgång, till en pjäs (av låtsad) ädelmetall. Men kom en räddare till undsättning.

Enligt din åsikt var dessa pjäser bättre före eller efter restaureringen?

Advertisement