Trasiga krukor: 11 knep för att göra dem till fantastiska trädgårdsdekorationer

av Hilda Maria Morgan

23 Juli 2022

Trasiga krukor: 11 knep för att göra dem till fantastiska trädgårdsdekorationer
Advertisement

Lerkrukor är de bästa för att ta hand om våra växter, inklusive sticklingar av dem vi reproducerar på egen hand. Faktum är att de säkerställer bäst transpiration av jorden, vilket förhindrar att den överhettas för mycket i värmen eller från att för mycket fukt fångas in i den.

Men de är också ganska ömtåliga föremål, som lätt kan sönder, särskilt när de är gamla och slitna av tidens tand. När detta händer betyder det dock inte att du måste slänga alla fragment: de kan faktiskt återanvändas på ett kreativt sätt, för att skapa originella dekorationer till trädgården, som de du ser nedan.

Advertisement

Om det bara finns en stor bit av den som är intakt, om dess dimensioner är tillräckliga, kan du lägga den på marken, så att den trasiga delen hamnar i kontakt med marken: det kommer att verka som om krukan vore halvt nergrävd i jorden, och du kan fylla den med de blommor du tycker om.

Advertisement

Du kan också skapa en komposition med de två halvorna genom att använda dig av en idé som liknar denna.

När de placeras så här i marken är det fint att ge intrycket av att de spiller en flod av blommor på marken!

Eller kanske, istället för växter skulle man kunna skapa en rännil av vita (eller till och med färgglada!) stenar.

I ett hörn där det redan finns andra krukor (intakta) kan den trasiga placeras horisontellt på marken och bli en slags skål som även fortsättningsvis kommer att kunna innehålla växter.

Advertisement

Med amfororna som gått sönder vid den utbuktande delen skulle det vara fint att skapa en komposition som gör att plantorna sticker ut direkt från den trasiga mitten!

Och när de lämnas mitt i naturen kan även trasiga krukor som inte är placerade i en viss position fortfarande ha sin charm.

Advertisement

De höga som gått sönder längs med ena sidan kan bli originella planteringskärl, där plantorna kikar fram direkt från springan.

De mest lämpliga växterna som kan växa även med lite jord är suckulenterna, alltså finns det förslag på hur man skapar kompositioner med kaktusar inuti trasiga krukor!

Advertisement

Och om du gillar idén att ha älvor i ditt gröna hörn, skulle deras hem kunna vara just terrakottakrukor.

En trasig kruka placerad platt inuti en annan, så att bara den intakta delen kommer fram: här blir den en del av en komposition som nästan är en levande målning!

Har du redan återanvänt trasiga krukor på kreativa sätt som dessa?

Advertisement