11 enkla decoupageidéer för att ge nytt liv åt gamla möbler och inredningstillbehör

av Titti Carlberg

04 Juli 2022

11 enkla decoupageidéer för att ge nytt liv åt gamla möbler och inredningstillbehör
Advertisement

Den blev spridd i hela Europa mellan 1600- och 1700-talet, och den dekorativa tekniken découpage (från franska découper, vilket betyder att skära ut) är idag en av de mest utövade av konstnärer, restauratörer, entusiaster och nybörjare. Den lämpar sig för att vara vald för många typer av arbeten och anpassar sig till många olika föremål och material. Det är också lätt att utföra och ger utmärkta resultat.

Under årens lopp har tekniken utvecklats och ger liv åt olika former och ytterligare metoder. Att använda découpage innebär i grunden att dekorera material genom utskurna mönster som kan tryckas med lager av lim eller genom ritningar gjorda med stencil och färg. Just för dess enkelhet och mångsidighet är denna älskade teknik lämplig för att till exempel renovera gamla möbler och tillbehör och ge dem ny prakt.

Oavsett om det är trä, glas, keramik, plast eller till och med canvas, kan alla föremål återvinnas som nya och med ett annat utseende, ibland vackrare. Ta en titt på de idéer som vi har samlat nedan.

Advertisement

En gammal garderob, ärvd eller köpt på någon loppis eller antikaffär, kan bli en fantastisk design för din inredning. Måla den i en färg du tycker bäst om, kanske en fin pastellfärg och applicera blomdekorationer med découpagetekniken. Och om du byter knoppar kommer garderoben praktiskt taget att bli en annan, samtidigt som de mycket uppskattade vintageformerna och linjerna behålls.

Advertisement

Samma sak kan göras med en gammal byrå. Kombinationen av uråldriga former och fräscha färger av blommotiv är en vinnande sådan och har alltid varit en behaglig romantisk klack som förhöjer vissa miljöer.

En byrå i trä kan renoveras och inredas på ett utmärkt sätt även med stenciltekniken. Vita blommotiv på ljust trä eller på en pastellfärg (kanske decapè) skapar genast en shabby chic stil som är en av de mest eftertraktade när det kommer till renovering och inredning.

Och vad tycker du om att dekorera botten på en gammal ommålad bokhylla med découpage? Hyllan kommer att förbättras avsevärt, men även böckerna som du kommer att ställa i den kommer att framhäva den.

En annan mycket speciell idé är att dekorera möbler med foton. Du kan använda gamla på grund av tillgivenhet som förblir vintage, eller nya, kanske viktiga ögonblick i ditt liv. "WoW"-effekten är garanterad och det känslomässiga värdet av ett så dekorerat föremål kommer säkerligen att vara stort.

Advertisement

Detsamma kan göras med inredningstillbehör som till exempel en lampa. Gamla foton på ett sådant objekt kan vara ännu mer fascinerande eftersom de kommer att ses i transparens, filtrerade av ljus, som diabilder som projiceras på skärmen.

 Bland de typer av illustrationer som används mest med de olika découpageteknikerna finns säkerligen den komiska. Prova att dekorera en gammal stol för en pop och modern stil. Resultatet kommer att bli exceptionellt.

Advertisement

Du kan göra detsamma med ett soffbord. Att dekorera den med serier kan kanske göra skillnaden för ett litet anonymt soffbord.

Inspirerad av popkonst är användningen av tidningsblad. Att dekorera ett gammalt bord är en annan mycket originell idé.

Advertisement

När det gäller föremål och inredningstillbehör är brickor vanligtvis de mest utvalda för découpage, särskilt av de som använder en nybörjarteknik. Prova att dekorera en gammal för att ge den ett nytt liv. Tillfredsställelsen kommer att vara dubbel när arbetet är klart.

Och slutligen kan du skämma bort dig själv med fat, flaskor och demijohns. Ju äldre de är, desto större entusiasm för att förvandla dem till nya, annorlunda eller helt enkelt bara göra dem vackra.

Vad väntar du på? Skynda dig att köpa det du behöver för att ge liv åt dina vintageföremål och möbler. Bra jobbat!

Advertisement