Gör-det-själv-terrarium: få reda på hur man förvandlar en glasburk till en förtjusande miniatyrträdgård

av Titti Carlberg

01 Juli 2022

Gör-det-själv-terrarium: få reda på hur man förvandlar en glasburk till en förtjusande miniatyrträdgård
Advertisement

Om du älskar grönska, kan DIY-terrarier vara något för dig. Det är förtjusande miniatyrträdgårdar som låter dig ta med blommor och växter in i hemmet, som inte tar för mycket plats. Ett fängslande dekorativt element som inte kräver stora investeringar och inte heller stor manuell färdighet.

Du kan faktiskt skapa dem i några få steg med lättillgängligt och återvunnet material, som glasburkar för konserver eller glasburkar av större dimensioner. Det är inte nödvändigt att de har ett lock, det beror helt på vilken sorts terrarium du tänker göra och vilka växtsorter du väljer. I alla fall, när den väl är klar, kräver gör-det-själv-terrariet ingen speciell skötsel och är därför perfekt även om du inte har gröna fingrar.

Advertisement

Plocka fram tillbehören

För att skapa terrariet behöver du: 1 glasburk md eller utan lock, jord, aktivt kol, mossa, småsten och växter i storlekar som passar burken. Du kan också lägga till dekorativa detaljer efter eget val.

Advertisement

Välj de mest lämpliga plantorna

De bästa växterna för ett DIY-terrarium inomhus är de som trivs bäst i fuktiga miljöer som ormbunkar, ficus repens och peperomia. Om du däremot vill ha ett öppet terrarium kan du utan problem använda aloe, kaktus och en mängd olika suckulenter. Tänk självklart också på deras dimensioner som måste vara tillräckliga för det tillgängliga utrymmet.

Förbered basen i ditt DIY-terrarium

Rengör noggrant burken du tänker använda som behållare och börja sedan komponera botten genom att först hälla i småstenarna, följt av ett lager mossa och aktivt kol. Nu kan du lägga i jorden. Om växterna inte har några särskilda behov kan en universaljord vara bra, annars be om råd på butiken.

Sätt ner plantorna i terrariet

Allt du behöver göra är att gå vidare till planteringen: extrahera plantorna försiktigt ur krukorna och plantera dem en efter en i jorden, täck rötterna väl, börja med de mindre, lägg till de större gradvis, lämna ett minimum av utrymme mellan dem.

Lägg till dekorationer efter eget val

Nu är ditt gör-det-själv-terrarium nästan komplett, allt som återstår är att försköna det med någon dekoration som du väljer. Du kan till exempel lägga till trädjur, älvor, svampar, hus och allt annat som din fantasi föreslår. Allt du behöver göra är att skaffa det du behöver för att skapa en vacker miniatyrträdgård, som även är perfekt som presentidé.

Advertisement