Återvinning av skokartonger: 11 kreativa knep för att förvandla dem till annat

av Titti Carlberg

28 Juni 2022

Återvinning av skokartonger: 11 kreativa knep för att förvandla dem till annat
Advertisement

En av de mest återvinningsbara och återanvändbara saker genom tiderna är kartonger. Och de kartonger vi oftast samlar på oss är de som skorna ligger i när vi köper dem. De är mycket lämpliga för återanvändning på grund av deras medelstora storlek och det inte alltför tjocka men motståndskraftiga material de är gjorda av.

Och att intuitivt komma på sätt för att återanvända dem eller förvandla dem till något annat är ganska enkelt. Sätten att nyttja dem är oändliga. Det är därför bra att få några tips och idéer för att återanvända och skapa på ett enkelt sätt. Nedan följer ett urval av praktiska råd och kreativa idéer för att återanvända skokartonger.

Advertisement

Et otroligt sätt att återvinna skokartonger på är att använda dem som pennhållare. Genom att skapa fack i dem med kartongbitar kan du dela in blyertspennor, tuschpennor eller markörer efter färg och få en lösning på det mycket vanliga ackumuleringsproblemet som, särskilt de med små barn känner till väl.

Advertisement

Genom att borra hål på utsidan av en kartong kan du sätta in ändarna på de färgade band som du använder till förpackningar. De som gör ett kreativt jobb kommer att vara särskilt medvetna om hur bekvämt det är att ha alla band redo att användas, för att dras och klippas efter behov. 

En idé som kan verka ganska självklar men som kan anpassas till tusen olika behov och avböjas på tusen sätt är att fodra kartonger i olika storlekar med material som kan förvandlas till presentaskar, inredningsföremål eller enkla platsbesparande behållare.

I händelse av att kartongerna fungerar som behållare för att lagra personliga tillhörigheter och omorganisera utrymmena, kan du använda praktiska taggar som anger dess innehåll eller ägaren. De som till exempel är klädda i tyg kan vara perfekta för att förvara det du behöver utan att ge upp estetiken på en vacker låda.

Och vad sägs om att använda skokartonger för att hålla iordning på örhängen? Ställ bara ett eller fler lock vinkelrätt mot lådans botten för att sätta in dina örhängen, hålla dem i ordning och alltid ha dem i sikte när du ska välja vilket par du ska sätta på dig.

Advertisement

Väl fodrad och indelad i fack kan en kartong bli ett utmärkt smyckeskrin. Använd det matrial och de färger du gillar så får du se vilket underverk som skapas.

Uppenbarligen kommer smyckesskrinet, fodrat med omsorg även utvändigt, förutom att det är bekvämt och mycket användbart, att bli ett underbart inredningsföremål. Det blir ett vackert litet fort där du kan förvara det du önskar.

Advertisement

En annan fenomenal idé är att sätta upp kartongerna på väggen som hyllor och använda dem som arrangör. Att sätta dem på badrumsväggen kan till exempel vara perfekt för att hålla ordning på smink.

Och ett förslag som ingen skulle komma på är att istället använda kartongerna till att bygga ett dockskåp. De yngsta kommer att bli entusiastiska.

Advertisement

Endast genom att sätta in spikar eller stift blir din skokartong en sytrådshållare.

Och slutligen, genom att bryta, klippa och limma, från en mycket enkel skokartong kan du få en magnifik skrivbordsarrangör där du kan förvara och hålla ordning på böcker, skrivblock och annat material för skolan eller arbetet.

Nu är det din tur. Gå och plocka fram alla tomma skokartonger som du har bestämt dig för att slänga och sätt igång att jobba!

Advertisement