Återvinn papper: känner du till alla sätt du kan återanvända det hemma?

av Hilda Maria Morgan

18 Juni 2022

Återvinn papper: känner du till alla sätt du kan återanvända det hemma?
Advertisement

Av allt skräp vi producerar hemma är det som hamnar i pappersinsamling kanske det som vi nästan helt skulle kunna undvika att skapa. Faktum är att papper, bland de olika material vi använder för sopor, är det som lättast kan användas hemma. Tidningar, vissa typer av flygblad och nästan varje kartong som kommer hem skulle faktiskt kunna återvinnas inte bara för kreativa jobb av olika slag (eller till och med för att inreda!) utan just för att sköta olika sysslor i huset och även i trädgården.

Det är värt att överväga några ansvarsfulla metoder för att undvika att skapa mer skräp: nedan är några som kan vara användbara för dig.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

När det kommer till att klä in något för gör-det-själv-dekoration kan vi använda alla typer av papper - inklusive glansiga tidningar och färgade tryck i allmänhet. I andra fall är det dock nästan alltid att föredra att använda "grovt" papper utan glansig patina, och alltså tidningar, vissa tidskrifter och vissa flygblad.

  • Rengöring av glas och speglar: vi känner alla till mormors botemedel för att få glasytor att gnistra med alkohol och tidningspapper. I så fall är tidningar just det lämpligaste materialet, eftersom de inte lämnar ränder. Med andra typer av papper tryckta i färg kanske du inte får lika tillfredsställande resultat.
  • Undvik dålig lukt: lite papper (alltid det utan glansig patina) på botten av komposten, samt inuti de illaluktande skorna, absorberar många irriterande dofter.
  • Kompost: även papper kan hamna i komposthögen. Vi måste dock undvika de färgade och glansiga, eftersom de innehåller giftiga kemikalier som så småningom skulle kunna förstöra all kompost. Inga problem med tidningspapper eller ens de bruna/gråa av matpapper.
  • Mulching: en annan idealisk användning för tidningar och allt papper som inte släpper ut giftiga ämnen. Istället för bark, krossad sten eller plastduk i grönsaksträdgårdarna kan du skapa ett lager tidningar (ett par ark) runt växterna och täcka det med lite jord eller löv. Med fukt kommer det så småningom att lösas upp, utan att skada jorden.
  • Inslagning: det finns tusen idéer på nätet för att göra presentförpackningar med återvunnet papper. Du kan använda dig av något band, ull- eller bomullsgarn, torkade eller till och med riktiga blommor, kvistar och till och med kryddor eller andra dekorationer och paketen blir de ännu vackrare än de som är gjorda med specialpapper, som ofta är den svåraste typen att återvinna och skadligt för miljön.
  • Förpackningar: för föremål som inte är alltför ömtåliga men som ändå behöver skyddas i lådor är att skrynkla ihop mycket papper ett bättre alternativ än frigolitspån.
  • Med kartong kan sedan tusen idéer hittas för att få behållare att använda som organizers eller avdelare som kan utnyttjas inuti lådor eller möbler.

Du kan verkligen minska mängden papper du slänger i soporna till nästan noll!

Advertisement