Skålar och vaser gjorda med sågspån: upptäck en enkel och rolig återvinningsteknik!

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2022

Skålar och vaser gjorda med sågspån: upptäck en enkel och rolig återvinningsteknik!
Advertisement

Sågspån, det vill säga den minsta träflis blandad med damm som blir kvar från snickeriarbeten, är ett avfallsmaterial som i bästa fall används för att absorbera blöta smutsfläckar i verkstäder och utanför. Med lite fantasi kan den dock användas i konstnärliga syften: den kan faktiskt blandas med andra ämnen för att skapa en modellera som, när den väl är torr, blir solid och robust.

Framför allt blandas sågspånet ofta med lim - mest vinyl - och med den blandningen finns det även de som gör skulpturer. Nedan rapporterar vi dock om två olika tutorials för att skapa förvaringsskålar eller krukor till växter.

 Video tutorial via Simply Sadu/YouTube

Video tutorial via Simply Sadu/YouTube

Den första tutorialen, du kan se videon här, visar hur man blandar träflis och trädamm (som det som blir kvar efter slipning av träytor) med vinyllim. Mängderna beror på tillgängligt material. Limmet som används i detta fall (Favicol) är multifunktionellt, lämpligt för papper, kartong, tyger med mera. Så vanligt vitt vinyllim, av vilket märke som helst, kan vara ett bra substitut.

Blanda de två typerna av sågspån (helst i lika delar) i en liten plastskål som ska ägnas bara åt dessa sysslor och tillsätt sedan gradvis det flytande limmet för att uppnå en formbar och klibbig konsistens, men som lossnar från väggarna på skålen utan att smula sönder.

Vid det här laget kan du använda blandningen som du ser i videon, fyll alltså insidan av några små skålar och återskapa sedan den konkava delen med fingrarna, eller så kan du ta skålarna som du vill använda som modell och vända på dem och täcka in utsidan med sågspånspasta.

Låt torka på en torr plats, kanske till och med i solen: beroende på storleken och tjockleken på dina artefakter kan det ta upp till ett par dagar.

När föremålet helt säkert är torrt, separera det försiktigt från skålen med en kniv och använd sedan en slutprodukt, något genomskinligt lack (matt eller blank finish, efter önskemål) som kommer att skapa en skyddande patina för att få det att hålla. Sågspånet tenderar att absorbera mycket av det, så var generös.

Advertisement
Video tutorial via Maria Amélia Mendes - Healthy and Sustainable Living/YouTube

Video tutorial via Maria Amélia Mendes - Healthy and Sustainable Living/YouTube

Om du vill använda din sågspånspasta för att modellera en kruka, är stegen väldigt lika, men du måste vara mycket noga med att vattentäta båda sidor av krukan väl.

När den modellerade krukan är torr kan du täcka den med ett par lager vinyllim, och när även detta är helt torrt använd även ett tätningsmedel för träet: det kan vara en transparent lack gjord just för detta, eller till och med gummi. flytande eller en blandning av en kork flytande silikonlim, en kork av 70 % alkohol och tillräckligt med etanol (bilbränsle) för att skapa en trögflytande blandning som lätt kan spridas med en pensel.

Skulle du vilja använda den här tekniken för att skapa krukor med helt unika former?

Advertisement