En varm pläd i soffan eller sängen: låt dig förtrollas av vackra stickade modeller

av Titti Carlberg

07 Mars 2022

En varm pläd i soffan eller sängen: låt dig förtrollas av vackra stickade modeller
Advertisement

Att sticka gör det möjligt att skapa ett oändligt antal av olika föremål, och filtar och plädar är bland de mest populära verken, eftersom det handlar om att upprepa en i princip begränsad serie av maskor, för att ge liv åt ett föremål med regelbunden form. Men eftersom det är stora projekt, såvida du inte använder ett garn som är särskilt rikt på ljusa färger och detaljer, tenderar vi att föredra en process som inte bara är gjord av grundläggande maskor, utan som gör att du kan skapa mer eller mindre komplicerade mönster.

Så flätor, rutor eller till och med silhuetter av träd eller blad kan berika ditt verk. Det är ett projekt som kräver tid och tålamod, men resultatet är alltid värt det. Låt dig inspireras av modellerna som följer nedan

Advertisement
knitpicks.com

knitpicks.com

Platta och genombrutna flätor på en filt som har tre block i olika färger: det ser komplicerat ut men när du väl börjar sticka, de med lite mer erfarenhet, gör det automatiskt, och känner igen föregående rad när det är dags att använda en annan maska för att skapa flätornas lättnad. De möjliga färgkombinationerna är verkligen oändliga.

Advertisement
ravelry.com

ravelry.com

Samma idé med en platt kant som löper runt för att förhindra att filten krullar sig som ofta händer med sjalar och halsdukar. Utförandet är väldigt elegant och det är en vacker filt även om den är i bara en färg.

mamainastitch.com

mamainastitch.com

Handgjorda filtar, särskilt virkade, var en gång i tiden, rutor som syddes ihop. Kort sagt, en lapptäckestil. Med stickor kan du dock hitta mönster som är sömlösa, så att du inte behöver sy något!

berroco.com

berroco.com

Denna filt är stickad med en rundsticka och krävde 1,2 kg garn: för ett sådant här projekt måste du alltså köpa mycket garn - gärna i bomull!

intheloopknitting.com

intheloopknitting.com

Och om flätorna, istället för att löpa längs med filten, användes för att skapa ramen på ytterkanten? Du kan till och med överväga att göra dem i en annan färg!

Advertisement
marymaxim.com

marymaxim.com

Det krävs förvisso lite erfarenhet, men föreställ dig hur, en filt med träd och bladmönster ser ut när den ligger på soffan eller i sängen. Ett garn av bra kvalitet, naturliga och neutrala färger som matchar möblerna och en enkel filt blir en respektabel detalj i inredningen.

kneedlesandlife.com

kneedlesandlife.com

Mycket enklare och tjockare: den här mjuka tunga filten är perfekt för att värma sig under kalla vinterkvällar!

Har du stickat en filt någon gång?

Advertisement