Återvinn din gamla trästege för att förvandla den till en fascinerande möbel

av Titti Carlberg

03 Mars 2022

Återvinn din gamla trästege för att förvandla den till en fascinerande möbel
Advertisement

Bokhyllor, lampor, hyllor, bord och prydnadssaker: allt detta kan du få praktiskt taget utan kostnad från en gammal stege i trä. Faktum är att både pinnstegen och kompasstegen kan göras om till olika inredningselement, alla förenade av en obestridlig rustik charm.

De mest robusta kan ha ett mer dekorativt syfte, men alla kan integreras i inredningen på ett trevligt och originellt sätt. Ta en titt på idéerna nedan.

Advertisement
divineartofhomemaking.com

divineartofhomemaking.com

Ett älskat och populärt knep är att montera dem horisontellt på väggen och använda dem som grunda hyllor som blir som lådor att fylla med foton, olika ramar eller prydnadsföremål.

Advertisement

Ovansidan av stegen monterad på väggen kan rymma andra tavlor.

Om stegen är väldigt rejäl kan man montera den stadigt på väggen så att den sticker ut som en hylla, idén att täcka den med en glasskiva för att få en bänk eller en hylla som man kan dekorera efter behag, är väldigt gulligt.

Ett annat mycket lyckat projekt är att luta stegen mot väggen och använda varje stegpinne som handukshållare i badrummet eller som filthållare i vardagsrummet.

För att försköna de som lutar mot väggen, förutom att måla dem kan man utrusta stegpinnarna med en skiva för att få plats med föremål. Och skivorna kan vara av plåt, järn eller något annat smidesmaterial.

Advertisement

De är perfekta som bokhyllor i olika rum i ditt hem.

Även på kompasstegen kan varje steg förvandlas till en bredare hylla med en träskiva som kanske är målad i samma färg som stegen.

Advertisement

Och om du anväder långa träskivor kan den bli en användbar vägghylla.

En annan idé: istället för att fylla det inre utrymmet med hyllor, varför inte använda toppen för att hänga korgar med växter och ställa några dekorativa föremål i botten. De kan vara krukväxter eller staplade koffertar.

Advertisement

En hörnbokhylla i vintagestil.

Inte bara en hylla på varje steg, utan också en låda: gradvis mindre ju längre upp man går!

Advertisement

En pinnstege som hänger i taket, ovanför matbordet och parallellt med det, är ett stöd både för kablar med glödlampo r(och blir därmed en originell ljuskrona), eller för vilken annan dekoration som du vill.

Och du kan faktiskt använda samma idé i andra rum för att hänga tavlor med målningar eller fotografier!

Skulle du gilla att inreda ditt hem med trästegar?

Advertisement