Är trädgården full av barra? Upptäck hur du kan återanvända det

av Titti Carlberg

02 Mars 2022

Är trädgården full av barra? Upptäck hur du kan återanvända det
Advertisement

Alla som har granar eller tallar på sin tomt, eller åtminstone i närheten av den, känner med all säkerhet till att de skapar en matta av barr året runt. De är majestätiska och väldigt vackra växter, som skänker ett stort värde till parker och trädgårdar, de är även väldigt långlivade och faller knappast offer för sjukdomar. Men de tvingar fram en konstant rengöring av marken vid stammens fot, med tanke på att de fäller barr året runt.

Detta är dock inte nödvändigtvis en dålig sak: barren skyddar jorden på vintern och berikar den med ämnen vart eftersom de ruttnar, men om du vill samla in barren är det möjligt att använda dem på olika sätt. Vi visar dig några sätt nedan.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Om trädet som skänker dig mycket barr är en silvertall eller en rödgran, kan du använda dem till gör-det-själv-tvål. Barren från dessa växter innehåller faktiskt ämnen som har antibakteriella egenskaper, som faktiskt också finns i den eteriska oljan med tall. Så om du vill göra en egen tvål kan du lägga till några droppar av oljan och barr, hela eller kapslade i pulverform. Tvålen kommer att ha en behaglig mild doft, och om inte all barr är söndersmulad fungerar den även bra som scrub.
  • De är bra som gödsel: lägg barren runt acidofila växter som azal, hortensia och rhododendron. Barren smulas gradvis sönder och ökar surhetsgraden i jorden, som dessa växter älskar väldigt mycket. Du kan påskynda processen genom att lägga dem i en dokumentförstörare.
  • Förbered en infuso av tallbarr för att rengöra ytor: fyll en glasburk med tallbarr, och ha i en del vit vinäger och fem delar vatten upp till 3 cm från kanten. Stäng burken och skaka ordentligt, låt den stå i kylskåpet i minst 4 veckor. Efter denna tid, filtrera allt med gasväv, kasta bort barren och fyll 3/4 av vätskan i en sprayflaska, fyll på med vatten i det som är kvar i burken. Använd den till de ytor som tål vinäger!
  • Om du är säker på att de barr som du samlar in inte är giftiga eller inte har behandlats med någon kemisk produkt, så kan du använda dem i ett fotbad, ta bara en handfull rent barr och lägg dem i en balja med varmt vatten och låt det stå och dra, efter tio minuter doppar du ner fötterna i det (häll eventuellt på med mer varmt vatten) och sitt med fötterna i det i en kvart. Atleter använder sig ofta av den här metoden.
  • De längre barren från vissa träd kan mjukas upp i varmt vatten för att sedan användas till att fläta en korg eller något annat föremål.
  • Det finns handledningar som visar hur man kan använda barr till ekologisk bomullsfärg.
  • De torra fungerar väldigt bra för att tända elden i vedkaminen eller grillen, utan att ta till kemiska produkter!
Advertisement