Fyll ditt hem med vertikala planteringskärl: upptäck hur du kan dekorera balkongen, terrassen och trädgården!

av Titti Carlberg

02 Mars 2022

Fyll ditt hem med vertikala planteringskärl: upptäck hur du kan dekorera balkongen, terrassen och trädgården!
Advertisement

Alla uteplatser som omringar en bostad är aldrig helt kompletta förrän det finns växter. Ibland går det inte att sätta in många krukor på balkongerna och inte heller skapa stora rabatter i trädgårdarna. Men det finns alltid en möjlighet att utnyttja - eller skapa - vertikala ytor för att dekorera dem med växter. Och ibland är dessa gröna väggar och vertikala planteringskärl så pass attraktiva att de är ett fint tillskott även i en trädgård som redan är full av andra dekorationer.

Det går bra att använda olika sorters material, inklusive återvunnet, för att skapa stöden att plantera växterna på: från pallar till tegelstenar till projekt som skapas specifikt till verkligt förtrollade utrymmen, kolla in idéerna som visas nedan.

Advertisement

Där det också behövs en låg vägg, eller bara för att skapa en grön, levande och fräsch vägg, kan man använda ihåliga tegelstenar, arrangerade för att bära växter som passar in i livsmiljön man bor i.

Advertisement

För att dekorera en vägg med grönska kan man använda ett smidesjärnsstöd, något som alltid är väldigt elegant.

Det kan finnas många idéer att skapa med pallar, som man kan måla i färger som sticker ut från väggen där man ska hänga upp dem.

En väggplantering som använder alla delar på en pall: det får plats många krukor, och några till kan hängas på krokar mellan de platta brädorna.

curbly.com

curbly.com

En vägg med pallar som innehåller lådor som ska användas som plantering är också perfekt som avdelare på en balkong, terrass eller i trädgården.

Advertisement

Kolumner av trälådor är också väldigt vackert, alla av samma storlek, men med olika växter inuti.

sugarandcloth.com

sugarandcloth.com

En lamellbädd i trä kan göras om till ett väggstöd för hängande krukor och om den ställs på en skyddad plats och väl behandlad med tätskikt kan den även användas utomhus.

Advertisement

Om du istället återvinner gamla fönster, eller till och med några fönsterramar och placerar växterna längst ner som på en fönterbräda, skapar du en fin trompe l'oeil.

5T1 Garden/YouTube

5T1 Garden/YouTube

Vad sägs om att återanvända en massa plastflaskor som du på ett kreativt sätt ger liv åt en originell vertikal uppsättning?

Advertisement
ficonstonepottery/Etsy

ficonstonepottery/Etsy

Planteringsställ som dessa, med en modern form, förvandlar staket eller inhägnadsväggar på ett verkligt fantastiskt sätt.

Vad tycker du om idén att bygga vägg med oregelbundna fack där det sticker ut växter?

Advertisement

Och om du verkligen vill ha bokstavligt talat gröna väggar, riktigt vertikala trädgårdar som är fulla av växter, då kan du skapa magiska hörn som verkligen inte är av denna värld.

Vilken idé gillar du mest?

Advertisement