Vill du öka värdet på din bostad? Ingrip med ett riktat projekt

av Titti Carlberg

06 Mars 2022

Vill du öka värdet på din bostad? Ingrip med ett riktat projekt
Advertisement

Underhållet i våra hem är förutom en konstant kostnad  även ganska ansträngande, och när det går för lång tid mellan mer eller mindre viktiga ingrepp, ser hemmet slitet och gammalt ut, det är i och för sig inget stort problem så länge man inte lägger märke till strukturella skador eller på något sätt farliga, men om man funderar på att till exempel hyra ut eller sälja bostaden, är förekomsten av synliga tecken på åldrande, något som sätter ner priset och hindrar dig från att få det pris du önskar.

Oavsett anledningen till att du vill ha ett hem som ser snyggt och som nytt ut så finns det alltid förbättringar som kan göras både invändigt och utvändigt, och som faktiskt ökar dess värde.

Advertisement

Väggen: murade väggar eller enkla tegel, sten eller släta väggar är ofta det element som ger karaktär till huset, såväl på insidan som på utsidan. Om du därför märker sprickor i stuckaturen, eller till och med någon form av repor, är det bra att överväga att ingripa för att reparera och återställa den inre aspekten, precis som den ser ut när ytan är putsad. Det blir ett riktigt "ansiktslyft" för fasaden eller väggarna.

Advertisement

Entrén ska vara välkomnande, så även uppfarten till huset eller garaget förtjänar att tas hand om för att ge ifrån sig ett bra intryck. Att fylla sprickor i asfalten och i golvet i garaget är ingrepp som lönar sig.

Lite landskapsplanering: ibland inser man inte hur lätt det är att göra om en bit av gräsmattan till en plantering med bårder som bildar små rabatter, det är ett relativt enkelt och snabbt steg som ger bra resultat.

En annan ide är en blomrabatt: om du vill göra det själv, undersök buskar (och till och med träd om det finns plats) som du gillar och som är lämpliga för växtförhållandena i ditt område, och överväg den bästa platsen att placera dem på i din trädgård. Om du däremot vill försköna huset med tanke på uthyrning eller försäljning, är det bättre att välja säsongsväxter som kan flyttas utan alltför stora ansträngningar, men som färglägger och gör husets utseende trevligare.

Och det samma kan sägas om några krukor på balkongen!

Om det finns en skorsten, måste den vara i gott skick: det räcker med mycket tunna sprickor för att röken från eldstaden eller kaminen ska kunna slippra ut i hust. Och om det händer blir huset obeboeligt. Även utanför är det självklart nödvändigt att se till att skorstenskrukan och rökkanalen är perfekt intakta och isolerade, för att inte skadas av infiltrationer och användningen av själva uppvärmningen.

Advertisement

Målning: är det första steget att ta när man vill förnya utseendet på ett rum (liksom på utsidan). Så var noga med att laga eventuella skador och måla sedan noggrant, välj alltid den färg som bäst framhäver ett rum.

Lycka till!

Advertisement