Gör-det-själv-bokhylla av pallar: bli inspirerad av dessa 12 fantastiska modeller

av Titti Carlberg

15 Februari 2022

Gör-det-själv-bokhylla av pallar: bli inspirerad av dessa 12 fantastiska modeller
Advertisement

Bland alla tusen idéer för att förvandla pallar finns det bokhyllor: möbler med inte alltför djupa hyllor där man kan ställa rad efter rad med böcker. Med tanke på att en hylla för böcker måste vara ganska motståndskraftig för att klara vikten, så är virket på en pall som är i tillräckligt gott skick alltid en lämplig lösning.

Genom att demontera och montera ihop de olika delarna av en pall kan du skapa många olika bokhyllemodeller, från de enklaste till de mest sofistikerade designerna, och de kan alla anpassas ytterligare med några lager färg. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Sätt ihop de olika delarna för att skapa en panel med några enkla hyllor att ställa böckerna på: det är en enkel och snabb idé, som du kan fästa på väggen eller till och med bara ställa den mot väggen och bakom den får du plats att gömma några föremål.

Advertisement

En minibokhylla istället för ett nattduksbord, men som även blir gulligt bredvid en soffa.

För en lite mer förfinad möbel kan brädor läggas till som stänger framsidan lite och ramar in varje hylla på bokhyllan.

Genom att sammanfoga brädorna på pallarna för att bilda paneler kan möbler av vilken form som helst skapas, även en som perfekt fyller det tillgängliga utrymmet i hörnet av ett rum eller en avsats.

En bokhylla med hyllor att montera på väggen: den är rustik och funktionell, och själva böckerna ger den färg. Men det går förstås också att förvandla med ett enkelt lager färg.

Advertisement

Pallarnas brädor kan användas för att designa de olika facken på botten av plywood eller ett annat träslag.

Men en liknande design är vacker även utan bakvägg, för en öppen bokhylla som kan ställas mot väggen eller användas som skiljeelement i mitten av rummet.

Advertisement

Många långa och vertikala slitsar, arrangerade på ett harmoniskt sätt: en perfekt balans mellan enkelt material och en mer modern och förfinad design.

Och varför inte också ta vara på de kubiska blocken som bildar tjockleken mellan träplattformarnas två lager? De kan bli stolparna som stödjer varje trähylla i en originell bokhylla.

Advertisement

Fler idéer att använda för de tjockare brädorna: lite som om det bara var fronterna på pallarna som användes, fast högre!

Med återvunnet trä som till exempel pallar kan du också skapa möbler med en mer ovanlig form, som en trekantig bokhylla.

Advertisement

Och även ett soffbord för vardagsrummet, gjort med pallar, kan bli en minibokhylla!

Vilken idé gillar du bäst?

Advertisement