Handgjorda bokmärken av filt: tusen idéer till skapelser som gör dina böcker unika!

av Titti Carlberg

18 Februari 2022

Handgjorda bokmärken av filt: tusen idéer till skapelser som gör dina böcker unika!
Advertisement

När man läser en bok, en tjock serietidning eller konsulterar och studerar en manual är det ofta nödvändigt att hålla koll på var man har slutat läsningen med ett bokmärke, och även om det är tillräckligt att vika ett hörn på sidan, så ser det mycket bättre ut om man har färdigt vackert föremål mellan sidorna.

Faktum är att bokmärken kan göra läsningen ännu mer personlig och njutbar, och återspegla vår smak. Och när de är handgjorda blir de söta presenter som passar alla, det räcker med att anpassa designen lite. Nedan hittar du olika modeller för att bli inspirerad, alla ska göras med färgade hopsydda rester av filt.

Advertisement

Bland de enklaste och roligaste formerna att göra är säkert hörnbokmärken, de som passar i det övre eller nedre hörnet på sidan. Du kan leta efter former och mönster som anpassar sig till denna grundform, som till exempel en pizzatriangel!

Advertisement

Även vissa färgade monster är väldigt köttiga, med ögon, tänder och uttryck som är lite annorlunda.

Men med lite erfarenhet av att skapa dessa figurer av filt, kan du börja använda dig av geometriska former och kanske till och med använda olika djur för att fästa i hörnet på sidan.

Tutorial via sustainmycrafthabit.com

Tutorial via sustainmycrafthabit.com

En ännu enklare och mer kreativ metod är verkligen att göra vilken figur som helst med filt, och sedan fästa den på ett gem: antingen med tråd (bättre) eller med lite varmt lim.

Genom att använda gem kan du unna dig dekorationer: djur, bokstäver, växter och blommor... Precis allt! Och då du inte behöver trä tyget på bokens blad, kan du göra dem i lite tjockare tyg eller dekorerade med reliefelement som pärlor.

Advertisement
supermakeit.com

supermakeit.com

Med filt kan du också skapa modeller som efterliknar det traditionella bokmärket gjorda av en pappersremsa som fastnar på sidornas fäste: även här är idéerna oändligt många, och det viktiga är att använda tunn filt och en design som inte kräver många överlappade lager.

Tutorial via mamacheaps.com

Tutorial via mamacheaps.com

Här är en enkel idé för ett klassiskt platt bokmärke, en Harry Potter figur.

Advertisement

Föredrar du de band som redan dinglar från baksidan av boken? Du kan fästa en dekoration av filt på bandet.

Eller kombinera idéer och sätta en platt figur av filt, både i början och slutet av bandet.

Advertisement
mmmcrafts.blogspot.com

mmmcrafts.blogspot.com

Det finns även böcker med elastiska band som passerar från insidan till öppningen, och även här kan de bli mer bearbetade och tredimensionella.

Som till exempel rosor eller andra blommor!

Att läsa böcker eller studera blir säkert ännu trevligare med bokmärken som dessa!

Advertisement