Gör-det-själv-projekt för en containersäng: 10 förslag för att möblera små rum

av Titti Carlberg

02 Februari 2022

Gör-det-själv-projekt för en containersäng: 10 förslag för att möblera små rum
Advertisement

Om rummen som ska möbleras är små till storleken är det nödvändigt att hantera utrymmet på det mest effektiva sättet, utnyttja höjder och volymer för att inte sprida möblerna mellan väggarna i rummet som skapar en inte särskilt beboelig miljö. 

sovrummet är den absolut viktigaste möbeln sängstrukturen, som kan vara platsbesparande om du väljer att använda en så kallad containersäng: det handlar om att höja delen där du placerar nätet eller sängribborna och madrassen, för att utnyttja utrymmet nedanför till att lagra kläder eller till och med skapa en extra miljö som en miniatyrgarderob. Och det är också möjligt att uppnå dessa resultat genom att på ett smart sätt använda andra möbler, till exempel i gör-det-själv-projekten som följer nedan.

Advertisement

Den enklaste idén att förverkliga är den som går ut på att placera vertikala bokhyllor på golvet, alla av samma modell så att de har likvärdiga mått. IKEA-modellen NORDLI är en av de som används mest till detta.

Advertisement

Ett ännu mer populärt val är möbeln i KALLAX-serien, som istället för att omge sängbotten med lådor lämnar strukturen öppen, som kan fyllas efter önskemål med korgar.

Ett ännu enklare sätt är att välja valfri modell av sängstruktur som är tillräckligt hög från golvet så att du kan skjuta in stora lådor med hjul under sängbotten, de fungerar bra som behållare och är lätta att använda.

Fortfarande kvar i den svenska möbeljättens omloppsbana kan du enkelt hitta exempel på förvaringssängar - enkel- eller dubbelsäng - från BRIMNES-serien

Om du däremot är skicklig på att snickra kan du designa en serie möbler med extremt enkla linjer, så att de når lika högt på två av väggarna (den tredje kan ha ett högt skåp) och på den kortare av de två kan du förlänga möblerna för att skapa en riktig upphöjd plattform där du kan lägga en madrass: det blir en upphöjd säng som är perfekt integrerad med möblerna.

Advertisement

För den här typen av projekt kan du också kombinera köpta möbler som du täcker med en trähylla, kanske till och med leka med en mer eller mindre påtaglig kontrast av material och färger.

Rejäla metallhyllor kan stödja sängbotten ovan och du behöver då en stege i samma stil för att nå den. På det sättet får du en kompakt förvaringsplats under sängen.

Advertisement

Genom att bara använda dessa mycket robusta och breda hyllor, så att bredden, när den har välts, faktiskt blir höjden, den gör så att du kan ta dig in under sängen från den tredje sidan (vid fotänden) för att använda det utrymmet om du vill.

Du kan till exempel ställa hundens eller kattens säng där.

Advertisement

Det råder heller ingen brist på idéer för ombyggda sängar som undertill har vertikala hyllor monterade på skenor så att du bekvämt kan dra ut dem.

Skulle du vilja använda gör-det-själv-förvaringssängar till att möblera sovrummet?

Advertisement