Från trälådor till shabby-chic skapelser: låt dig inspireras av många enkla och förtrollade idéer

av Titti Carlberg

04 Februari 2022

Från trälådor till shabby-chic skapelser: låt dig inspireras av många enkla och förtrollade idéer
Advertisement

Shabby-chic inredning med mjuka färger, enkelt material i kombination med vintagedetaljer, till och med dyrbara, är en detalj som kännetecknar livsstilen och atmosfären som råder i bostaden.

Den består av många lika element, och kan ha en charmigare eller lite mer rustik karaktär, men den välkomnar alltid återvunna föremål, av sådana som får ett nytt liv som dekorativa element eller riktiga accessoarer att använda. Med tanke på hur många sätt korgar och behållare kan användas i ett rum, är trälådor återigen det perfekta materialet för gör-det-själv-projekt som förvandlar dem till möbler i shabby-chic stil. Låt dig inspireras av förslagen som följer nedan.

Advertisement

Om du vill ägna dig åt decoupage, även om du är nybörjare, är trälådor ett utmärkt val. Att fästa mönstrat papper eller till och med tyger på träskivorna är lätt, med tanke på deras mycket regelbundna form.

Advertisement

De kan användas som behållare på tusen olika sätt, det viktiga är dock att alltid anväda rejäla lådor som är i gott skick, som du jämnar till och behandlas med lämpliga produkter innan du dekorerar dem.

Du kan använda stenciler som hjälp för att skapa bokstäver som ger lådorna en vintageglans. 

I vardagsrummet kan de lite större lådorna användas för att rymma extrafiltar eller kuddar, men även tidningar och böcker. Och om du monterar hjul på lådorna blir de lättare att flytta och du kan också använda dem för att sortera tvätt, kanske använda stenciler till att dekorera dem med skrifter som indikerar deras användning.

Efter att ha behandlat träet så att färgerna sprider sig bättre och det inte finns några farliga eller fula ytor att skåda kan du unna dig de färger du föredrar. I en inredning som är shabby är det i allmänhet romantiska pastellfärger som gäller.

Advertisement

Om de är i gott skick kan även fruktlådorna från marknader att bli shabby-chic inredningstillbehör: ett lager färg räcker, och en del dekorationer som rosetter eller blommor, till och med tredimensionella.

Det är väldigt fint med decoupagedekorerade lådor för att hålla ordning på frukt och grönsaker.

Advertisement

Du kan även berika lådorna med handtag gjorda av läderband eller tjocka rep.

Det är också fint med flätad halm som handtag för att dekorera lådor som du ska använda som korgar eller till förvaring.

Advertisement

Till en temadekoration kan du använda dem för att plantera växter i!

Hur skulle du vilja återvinna trälådor för att få shabby-chic skapelser?

Advertisement