Gör ditt hemmakontor mer välkomnande genom att inreda det på ett personligt men effektivt sätt

av Titti Carlberg

04 Februari 2022

Gör ditt hemmakontor mer välkomnande genom att inreda det på ett personligt men effektivt sätt
Advertisement

För var och en av oss är balanspunkten mellan funktionalitet och estetik olika, och att hitta den perfekta kombinationen av dessa två komponenter är det som garanterar en perfekt arbetsplats eller studio. När vi inreder ett hemmakontor, eller till och med dekorerar - så långt det är möjligt - din arbetsstation, kan vi hjälpa oss själva att återskapa en miljö som är både bekväm och effektiv.

Målet är faktiskt att skapa ett utrymme där det är trevligt att tillbringa många timmar med arbete eller studier, för att bli mer produktiv och undvika onödig stress. Nedan följer några användbara tips för att uppnå dessa mål.

Advertisement

Växter

En touch av grönt hemma är alltid ett sätt att skapa harmoni och främja välbefinnande: färgen i sig är lugnande och behaglig, och genom att lägga till naturliga och levande element bidrar det till vår psykofysiska hälsa. Det finns många växter som är lätta att underhålla och som inte behöver så stor plats. Vissa av dem kan också motverka förekomsten av skadliga gifter i luften, så de bidrar till att göra hemmet friskare.

Själva faktumet att ta hand om växter, se dem växa och förändras med årstiderna, kan vara väldigt terapeutiskt, det är ingen slump att trädgårdsarbete ofta rekommenderas som ett botemedel mot stress och utbrändhet.

Advertisement

Den rätta stolen

Om du sitter många timmar vid skrivbordet är det viktigt att investera i en passande stol: den måste vara bekväm och ergonomisk, en där du kan sitta länge men också för att kunna luta dig tillbaka bekvämt när du vill.

Faktum är att en ergonomisk stol också hjälper till med hållningen, för att undvika långvariga rygg- nacke- och ländsmärtor. Ju bekvämare du sitter desto mer produktiv blir du.

Lyse

Om det finns en datorskärm eller någon annan elektrisk enhet som du tittar på hela dagen, bör du projicera en ljusstråle som konstrasterar den blå från displayen, det garanteras i allmänhet av speciella bordslampor som är placerade på sidorna av PC:n för att lysa upp utrymmet framför skärmen och hamnar på tangentbordet.

Du kan även ha spotlights, golvlampor eller ljuskronor som går väldigt lågt, det viktiga är att de projicerar rätt mängd ljus framför skärmen.

Fotografier på nära och kära

Vi har alla någon som vi håller kär bland familj, vänner eller till och med ett husdjur. Att omge sig själv med fotografier av nära och kära, våra hundar eller katter, eller till och med minnesvärda reseminnen, är ett sätt att göra tiden vid skrivbordet trevligare.

Behagliga dofter

Att komma in i ett rum som luktar kvavt eller obehagligt är irriterande och gör det ännu mindre önskvärt att sitta ner och spendera tid i det. Så det kan vara användbart att sprida en delikat och behaglig doft i rummet: du kan använda potpurri, gör-det-själv-spray eller till och med doftljus som dessutom är trevligt att se brinna, speciellt på vinterkvällarna.

Advertisement

Gör utrymmet personligt

Det är sant att det inte alltid rekommenderas att fylla alla tillgängliga ytor, speciellt de som är omedelbart runt PC-skärmen eller mitt på skrivbordet, men att lämna föremål som vi gillar lite här och där gör vår arbetsstation trevligare. 

Hemma kan vi skämma bort oss själva med prydnadsföremål eller vilka föremål som helst, men på jobbet kanske vi måste hålla tillbaka lite. Men att välja brevpapper och skrivblock som har färger och en grafik som vi gillar är ett sätt att göra vardagens arbete trevligare.

Blackboard

Även om du till största delen arbetar digitalt, finns det fortfarande idéer och påminnelser som är enklare och mer omedelbara att fästa för hand och ha i sikte nära arbetsstationen. Om du inte vill fylla skrivbordt med post-it-lappar kan du alltid hänga upp en blackboard, svart eller vit, eller till och med måla en del av väggen med svart taveleffektfärg!

Hur trivs du med din arbetsstation?

Advertisement