11 kreativa idéer för att få dekorationer och användbara tillbehör från enkla glasburkar

av Titti Carlberg

14 Januari 2022

11 kreativa idéer för att få dekorationer och användbara tillbehör från enkla glasburkar
Advertisement

Alla sorters sylt, honung, konserver, såser, pickles och många andra livsmedel som vi köper är nästan alltid i glasburkar av olika slag. Men det finns även de som vi köper specifikt för att göra några liknande förberedelser själva, i allmänhet när vi har samlat på oss för många så slutar det med att de hamnar i soporna, men det kanske är bäst att börja tänka om, då de kan bli många användbara eller dekorativa föremål med rätt idé.

Ljusstakar, salt- och peppar burkar, kanske för tvål eller diskmedel: detta är bara några exempel på vad du kan uppnå genom att återvinna glasburkar med fantasi. Ta reda på mer genom att titta på bilderna nedan.

Advertisement

En tunn slinga med batteridrivna ledljus och vilken burk som helst kan bli en lykta: de är vackra och skapar en mjuk atmosfär på kvällarna utomhus men också för att öka magin med ljus och stearinljus på vintern.

Advertisement

Ta tag i snören och målarfärg: enkla burkar med rena linjer och utan präglade dekorationer blir behållare för föremål med en ren och trevlig design, som slevhållare, pennhållare eller penselhållare!

Om du har vekar (du kan till och med göra dem själv!) kommer eventuellt överblivet vax från andra ljus att göra nytta inuti de gamla burkarna. Du kan använda rester av samma färg eller färga de vita genom att smälta dem ihop med kritor.

Välj den bästa färgen, oavsett om det är en glansig eller en satinfinish, till och med metalick eller glittrig, så får du söta blomvaser.

Skulle inte en sådan här söt tvåldispenser vara härligt rustik i köket? Den kan ersätta plastflaskan och du kan dessutom använda den till diskmedel så att du på så sätt minskar förbrukningen av plast.

Advertisement

Några hål i locket på de mindre burkarna, som oftast aldrig används, kan bli salt och pepparkvarn.

En kudde där du sätter nålarna och inuti burken har du alla andra sytillbehör. En kit spm är bekväm att ta med sig.

Advertisement

För servetterna när du har en bjudning, men även till vardags: en enkel och användbar idé.

Har du problem med att dra ut snöret, eller kanske till och med de där garnystanen som du använder i kreativa jobb eller i trädgården. Det kan hjälpa med en glasburk.

Advertisement

Och om du använder flera garnystan samtidigt (eller band), stapla dem bara på en skruv som du har fäst i locket och utöka hålen på locket.

För att skapa lyktor i farten med värmeljus, att ha inomhus såväl som utomhus, är glasburkar idealiska.

Vilket är ditt favoritsätt att återvinna glasburkar?

Advertisement