Vill du färga glaset på flaskor och burkar för ditt hantverk? Du kan göra det i några enkla steg

av Titti Carlberg

15 December 2021

Vill du färga glaset på flaskor och burkar för ditt hantverk? Du kan göra det i några enkla steg
Advertisement

Det finns verkligen oändliga gör-det-själv-projekt som involverar användning av flaskor, burkar, vaser eller andra glasbehållare som ska återvinnas med kreativitet. Ibland kan projekten skräddarsys och göras mer intressanta, eller ännu bättre kombineras med din inrednings färger, med hjälp av färgat glas. men det är inte alltid som vi har en flaska i rätt färg, och ibland är det snudd på omöjligt att hitta en.

Vad gör man då? Vi kan färga glaset själv, men inte genom att måla det utanpå, eftersom färgens patina ofta lossnar med tiden. En mycket mer effektiv och hållbar metod är att tona glaset, så att det bibehåller den transparens som utmärker det. Läs vidare för att få reda på hur.

Du behöver:

  • Mod Podge (alternativt vinyllim)
  • Karamellfärg i gele
  • Bakplåtspapper
  • En skål

Innan du börjar försäkra dig om att föremålet är rent och avlägsna eventuella eticketter och limrester på utsidan.

Advertisement

Så här gör du:

Blanda en matsked Mod Podge eller lim i en skål med en eller två droppar (inte mer) karamellfärg. Detta ska upprepas för varje föremål som ska färgas, och om föremålet är stort behöver du självklart mer. Men proportionerna, för att få en färg som är som en transparent glasyr, är alltid en droppe karamellfärg för varje sked Mod Podge.

Häll allt i burken eller glasflaskan, rulla den i händerna så att färgen täcker hela interiören som en färgad slöja. Gör detta över en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper fall om du spiller, för att undvika att smutsa ner med färgstänk. Ta dig tid att se till att du täcker allt så jämnt som möjligt inuti.

Lämna föremålet upp och ner, med öppningen på bakplåtspappret, så att överflödig färg rinner ut. Vänta minst en timme innan du rör vid den.

Ha föremålen hela tiden upp och nervändna, i ugnen på 225 grader i cirka 45 minuter. Ta sedan ut dem försiktigt (akta så du inte bränner dig) och låt dem svalna på täckt underlag.

Dina färgade glas är klara och du kan sedan gå vidare med att ändra proportionerna av Mod Podge och färg för att upptäcka hur du kan intensifiera färgen eller göra den mer satin. Du kan också skapa nyanser av färgen... Kort sagt, gränsen är bara din fantasi!

Advertisement