Har du några korkar undanlagda? Ta reda på hur du använder dem för många kreativa och användbara skapelser

av Titti Carlberg

08 December 2021

Har du några korkar undanlagda? Ta reda på hur du använder dem för många kreativa och användbara skapelser
Advertisement

När du öppnar en flaska vin, kan det vara bra att spara korken, du kan lägga den i någon bortglömd låda eller kartong. När de börjar bli många, finner du dig själv med ett fantastiskt kreativt hantverks material som är redo att användas. Faktum är att kork är lätt och det är dessutom vattentätt, lätt att skära, måla och limma för att modellera många olika sorters föremål.

Innan du skär i dem måste du först lägga dem i en kastrull med vatten som du låter koka i cirka tio minuter så att de inte smulas sönder. Sen kan du ge fritt spelrum åt din fantasi och dina manuella färdigheter. Kolla in idéerna nedan för att hitta ett sätt att återvinna dina korkar.

Tutorial via craftynest.com

Tutorial via craftynest.com

Skär korkarna på mitten, gör ett hål inuti och trä dem i omväxlande riktningar på ett snöre: på detta sätt skapar du ett flexibelt kastrullunderlägg som också går att hänga upp.

Advertisement
Tutorial via whatsurhomestory.com

Tutorial via whatsurhomestory.com

Med vinkorkar kan du också skapa fantastiska sfäriska ornament, och om vinet har färgat ena änden är det ännu bättre, den sidan kan du vända utåt.

Limma fast dem på en liten blackboard eller en fotoram så får du en praktisk smyckehängare att ställa på en hylla i badrummet.

Välj en liknande storlek på dem så kan du kan limma ihop dem med enkelt varmt lim och skapa en behållare till pennor: beroende på hur många korkar du har kan du göra den mer eller mindre stor och rymlig, du kan även använda den för penslar, till och med de som du använder till smink. Om du gör den högre kan den bli en behållare till köksredskapen.

Ett hjul av korkar, klädd med ett tygband och ett rep: här är en anslagstavla för anteckningar, visitkort, foton och allt annat du vill ha på väggen.

Advertisement

Du kan använda korkarna, även halverade på längden, för att täcka utsidan av enkla ljusstakar eller blomvaser.

En annan idé för ljushållare: lägg korkarna i botten på glas och ställ sedan ljusen ovanpå dem!

Advertisement

Ett soffbord i rustik stil, gjort med delar av en tunna och på vars skiva vi ser många korkar som skapar upprepande motiv i en cirkel, täckt av en glasskiva.

Har du många kryddväxter i samma kruka och du känner inte igen vad som är vad? Du kan hjälpa dig själv med etiketter, och med träspett, korkar och en markör kan du se vad som är vad!

Advertisement

Metalltråd ihoprullad för att bilda en sorts platt spiral, gängad i en kork. Varje kork är limmad på en bredare träskiva för att förbättra dess stabilitet: i själva verket när bilderna sätts in mellan metallvarven, kan det bli obalans!

Och om du vill bearbeta järntråd (eller till och med koppar eller mässing, som är tillräckligt tunna för att vara formbara) kan du förvandla bitar till söta prydnadsföremål, vilket också kan bli en trevlig presentidé!

Är du redo att börja återvinna dina vinkorkar?

Advertisement