Lys upp balkongen med stilfulla lösningar, allt skräddarsydd

av Titti Carlberg

22 April 2024

Lys upp balkongen med stilfulla lösningar
Advertisement

På väggarna, hängandes från taket, på golvet, på bordet eller på räcket: det finns tusen sätt för att lysa upp balkongen med lampor av alla slag, även batteri- eller solenergidrivna. På så sätt kan alla våra utomhusutrymmen bli riktigt bekväma. Oavsett om det är en dämpad belysning, eller mer intensiv så kan man både äta eller arbeta utomhus, de finns för allas smaker.

Advertisement

1. Minimal vägglampa

lassola.it

Edge är en vattentålig vägglampa i metall, perfekt för att mjukt belysa en balkong som är inredd i modern stil. Det är en slitstark produkttyp, som det inte finns några problem orsakade av damm och smuts med. Denna lösning är ett alternativ värt att äverväga!

Advertisement

Tredimensionell vägglampa

ampade.it

En annan modern vägglampa, men i avgjort mindre mått: kvadraten som sticker ut från väggen har en sida som bara mäter 25 cm. Liten men kraftfull och designad för att stå emot väder och vind.

3. Dekorativa LED-lampor innanför växterna

lightinthebox.com

Om balkongen är full av krukväxter och planteringskärl kan man överväga att placera dekorativa solcellslampor mellan växterna. De finns i alla former, storlekar och kraft så ljusskenet - de anpassar sig till varje kruka och växt, och kamouflerar sig perfekt.

4. Lyktor i orientalisk stil

IKEA

I tyg, i tunt papper, köpt eller hemgjord: om balkongen är skyddad av ett tak, eller om det finns ett skydd över terrassen som inte släpper in vatten och direkt solsken, kinesiska lyktor, eller åtminstone i orientalisk stil kan bli den vackraste ljusdekorationen för utomhusutrymmen.

5. En tidlös glödlampskabel

Leroy Merlin

De hängande glödlamporna, utan lampskärmar eller dekorationer: de har nu blivit ett tecken på vår tid. Vi har verkligen sett dem överallt i åratal och de verkar inte vara avsedda att försvinna. Har du aldrig tänkt på hur de skulle kunna se ut på din balkong?

Advertisement

Diskreta ljuspunkter på räcket

Temu

Det finns solcellslampor som installeras på trappor, räcken och väggar: de kan därför också lätt placeras på fönsterbrädor och balkongräcken eller på terrassen. De riktar ljuset nedåt, framhäver formerna sprider tillräckligt med ljus utan att förorena. Kort sagt är det bara du som kan se dem!

7. Lyktor på marken

Amazon

Om vi går vidare till bärbara lyktor, som ska ställas på marken, finns det tusen alternativ: de att köpa eller de att skapa för hand (även med kreativ återvinning). De kan dessutom användas med batteridrivna lampor, riktiga stearinljus eller med solcellsdrivna glödlampor. Redo att placeras var du vill, beroende på hur man vill uppleva sin balkong i just det ögonblicket.

Advertisement

8. Hängande sollyktor

Amazon

Även inom detta område finns det olika sorters modeller. Det är dock nödvändigt att se till att de är gjorda med material och lösningar (förslutningar, tätningar, strömförsörjning) som gör att de kan förvaras utomhus, beroende på vädret - åtminstone när det gäller de varmare månaderna, då det dock kan hända att det regnar och blåser.

9. Vägglampor som påminner om vintagelyktor

mondoluce.it

När vi återvänder till vägglampornas värld finns det många modeller som påminner om vintagelampornas former, men designade med alla bekvämligheter som är nödvändiga för nutidens vardag.

Så låt oss prata om energisparsystem, kanske till och med dimbara lampor, eller olika temperaturer och färger att välja!

Advertisement

10. Oljelampa

mohd.it

Om vi tänker på oljelampor och lyktor, kanske bilden av en sjöman från ett annat århundrade eller en äventyrare från Far West dyker upp. Inget av detta dock: det finns oljedrivna lampor som är helt moderna och har en superattraktiv design. Tillräckligt små för att placeras på bord och fönsterbrädor, men även på golvet. Ett exempel på det sistnämnda är de du ser på bilden, Meira oljelyktor, designade av Krøyer-Sætter-Lassen för Menu, och inspirerad av formen av gamla facklor.

11. Ljusklot att ställa på golvet... Eller var du vill

Leroy Merlin

De används till alléer, väggar, trädgårdstorg, så varför inte också överväga dem på en stor balkong eller terrass? Golvlampor i form av lysande klot finns i många storlekar, ytbehandlade och i många färger.

Advertisement

12. Slingor med glödlampor, men med lampskärmar

Ebay

Och om du tänker tillbaka på glödlampskablar behöver du bara göra ölite research för att hitta lite mer stilfulla, med glödlamporna täckta av små lampskärmar i olika former.

13. En bordslampa utomhus

lights.co.uk

Ja, det finns lampor och lyktor, men ibland behöver du starkare ljus, som det från en bordslampa. På så sätt kan du se bättre vad du äter eller skriver om du jobbar utomhus under varma sommarkvällar. Så därför är det värt att leta efter en tålig och kraftfull utomhuslampa som har en design som passar din smak.

Testa att kombinera några av dessa lösningar så ser du att du kommer njuta på din balkong på tusen olika sätt!

Advertisement