Återvinn gamla metallburkar och förvandla dem till charmiga rustika och shabby chic dekorationer

av Titti Carlberg

24 November 2021

Återvinn gamla metallburkar och förvandla dem till charmiga rustika och shabby chic dekorationer
Advertisement

Det mesta av den konserverade maten vi konsumerar finns i metall burkar: det kan vara både låga och höga burkar, med de typiska horisontella skårorna. Om man har tur så kan man också få tag på de äldre burkarna med präglade bokstäver, som precis som livsmedelburkarna blir värdefulla föremål för ett stort antal kreativa arbeten.

Faktum är att om du vill lägga till en ytterligare rustik eller shabby chic touch till inredningen, kan du göra det md dekorationer eller till och med användbara tillbehör från de gamla burkarna, som i de skapelser du kan se nedan.

Advertisement

Med schabloner för felfria bokstäver, eller till och med använda dekaler, kan burkar dekoreras på många olika sätt. Ett av de mest populära sätten är att använda dem som planteringskärl, speciellt för suckulenta växter. Det är dock alltid bättre om du ser till att vattnet dräneras genom att borra hål i botten.

Advertisement
marielainspirhada.blogspot.com

marielainspirhada.blogspot.com

Genom att klämma ihop botten på de runda burkarna så att den blir platt skapar du en behållare som liknar en öppen påse: även dessa används ofta för att dekoreras med suckulenta växter, även de i plast.

Lite ovanligare är det dock att göra en längsgående slits på tennburkarna, och sätta i plantorna , ställa dem i ett horisontellt läge eller till och med hänga dem i ett handtag av metall.

Vill du kunna bära ut besticken i trädgården eller på balkongen på ett bekvämt sätt när du ska ha en utomhuslunch? Du kan göra en söt bestickhållare med burkar. Den kommer också väl till pass vid en inomhusbuffé.

Burkarna, kanske de av en äldre modell, av ett te eller kaffemärke som ofta hade präglade bokstäver, är vackra även utan någon speciell dekoration och kan användas som blomvaser.

Advertisement

En förtrollande shabby chic idé: lite jute och tyll, precis som de som används vid bröllopsdekorationer.

Pastellfärger och blommiga motiv: en kombination i perfekt shabby chic-stil.

Advertisement

Även med bara ett lager vit färg, speciellt om den är "repad" för att ge en antik effekt, och en bit snöre är tillräckligt för att skapa den perfekta burken i shabby chic-stil.

thepinningmama.com

thepinningmama.com

Och detsamma kan sägas om användningen av spets och beslag.

Advertisement
foxhollowcottage.com

foxhollowcottage.com

Rosa pastellfärg och glitter: romantiskt med lite vintage effekt.

Har du några prydnadsföremål av metallburkar hemma?

Advertisement