För att förnya utseendet på dina möbler räcker det med att byta knoppar och handtag: låt dig inspireras av dessa återanvändbara idéer

av Titti Carlberg

22 November 2021

För att förnya utseendet på dina möbler räcker det med att byta knoppar och handtag: låt dig inspireras av dessa återanvändbara idéer
Advertisement

Ibland uppmärksammar vi inte de små detaljerna som utgör möblerna i ett rum: om det är färgen på väggarna eller den allmänna stilen på möbleringen, eller kanske till och med närvaron av framträdande inredningsobjekt, det som vi omedelbart lägger märke till är de små objekten som handtagen och knopparna på möblerna. 

Att köpa en ny möbel med enkla förmer eller återvinna gamla, vi tänker dock inte alltid på hur vi skulle kunna förändra våra möbler och låta dem få en annan karaktär bara genom att byta ut handtagen eller knopparna. Och dessa behöver nödvändigtvis inte köpas: det finns många föremål: även gamla som kan återvinnas med kreativitet.

Advertisement

Klädnypor: de i trä, både av mer standardform och andra med lite mer föråldrade former, är en väldigt fin idé för handtagen på dörrarna till en skåp, kanske i badrummet.

Advertisement

En rustik lösning som passar jättebra vid en lite shabby chic-inredning: gamla bestick. Man använder böjda gafflar och skedar, men till lådor går det jättebra med knivar i ett horisontellt läge.

Och naturligtvis även andra bestick!

Med lite skicklighet kan du blanda och montera en myriad av olika föremål för att berika enkla möbler med detaljer som ska synas.

En byrå med kranar som handtag...har du en trädgård är det mycket troligt att du har fått byta ut en hel del kranar under årens lopp, som du har samlat i en låda.

Advertisement

Rustika rep, lämpliga för en inredning i marin stil men inte bara.

Veteranbilsfönsterspakar: det hade du väl aldrig väntat dig?

Advertisement

En naturlig touch på en modern möbel: vackra och perfekt polerade grenar.

Vilken typ av möbel som helst, även en gammal, förnyad med färgade stenar.

Advertisement

En måttstock, en av de som är gjorda av trä som inte längre används, är ett annat föremål som återvinns med kreativitet och de fungerar bra fixerade med flatheadbultar lite som man gör med rep.

Selenit eller månsten: en vacker sten som passar bra på mörka möbler.

Advertisement

Och vad kan se bättre ut i barnens kammare om inte små figurer av olika djur, återanvända på detta sätt?

...eller kanske små tåg av trä!

Vilken idé gillade du bäst?

Advertisement