Använd kottar för att skapa söta shabby chic dekorationer och försköna ditt hem med en romantisk touch

av Titti Carlberg

16 November 2021

Använd kottar för att skapa söta shabby chic dekorationer och försköna ditt hem med en romantisk touch
Advertisement

Shabby chic-dekorationerna är detaljer som ger rummet den romantiska och tidlösa atmosfären. Att använda kottar för att göra den här typen av prydnadsföremål innebär att kombinera ett naturligt inslag med de material som ofta används för shabby chic skapelser, sedan trä och gamla föremål, massor av vitt och mjuka pastellfärger, kanske till och med lite spets och enklare tyger.

Bara att föreställa sig att hålla sig inom detta utbud av färger och material gör att du kan tacka nej till alla typer av dekoration till en som passar den shabby chic-stilen, som de du ser nedan.

Advertisement

Ett av de vackraste sätten att använda kottarna och få tredimensionella träblommor:  man tar bara kronor av högblad från varje kotte, för att få "skivor" som liknar blommorna, och sedan sätts de ihop för att skapa många olika dekorationer. De är perfekta till att skapa kransar och du kan göra dem shabby chic genom att måla dem med mjuka pastellfärger, som dessa, som är i olika gråa nyanser med omärkliga inslag av rosa, blått och grönt.

Advertisement

Bomull, linne och enkla tyger som ser ut att tillhöra en annan tidsepok är alltid välkomna i denna stil: kombinera dem med kottar för att skapa något shabby men samtidigt delikat rustikt som denna festong.

En krans av kottar, som denna, beslöjad i en kall vit färg, för att dekorera strukturen täckt med ett rep, även det vitt. Det är en prydnad designad för julens högtid, men kan användas hela vintern.

Tillbringare som förvandlas till behållare för köksredskap, dekorerade med rep och kottar: enkelt men samtidigt förtjusande.

Ett av de föremål som ofta används i shabby chic-inredning är lyktor: oavsett om de är gjorda av trä eller metall, med ett ljus i mitten, eller till och med ljusslingor, om det är de med glaspaneler blir de romantiska ljus, och de passar även bra med kottar"

Advertisement

Kottar och ljus: det är ljusstaken som är målad på ett slarvigt sätt som ger shabby-effekten.

I vissa traditioner har kottar den symboliska betydelsen av lyckobringare, de är en önskan om hälsa och välstånd: så varför inte använda dem för dekorationer, även ensamma, målade i en färg som vi gillar? I en shabby dekoration kan, förutom vitt och pastellfärgat, även en metallisk finish få plats.

Advertisement

Ett litet träd av vita kottar som nästan ser ut som rosor, mitt bland keramiska föremål och vitt smide blir en integrerad del av en shabby chic komposition.

En dekoration med hängande trä och kottar helt i vitt.

Advertisement

Rikligt med en tjock vit färg så kan man använda kottarna till tusen olika dekorationer.

Varför inte replikera idén med traditionellt julgranspynt i form av små och avsmalnande kottar, målade med vit eller silverfärg och hänga dem i en ljuskrona, kanske med vita band?

Är du redo att dekorera med kottar?

 

Advertisement