Handgjorda hängande växthållare: skapa fantastiska virkade korgar

av Marika Grimaldi

03 November 2021

Handgjorda hängande växthållare: skapa fantastiska virkade korgar
Advertisement

Mycket ofta är det bästa utrymmet för att placera växterna i huset nära fönstren, där de får tillräckligt med naturligt ljus, men vi har inte alltid möjlighet att ta upp plats på en fönsterbräda eller en del av golvet eller väggen med speciella blomkrukor eller krukhållare. En bekväm lösning, som inreder med smak och undviker ytterligare trassel, är att förbereda hängande växthållare, och det finns så många sätt att göra dem på även med gör-det-själv-metoden.

Om du gillar boho-inspirerad eller etnisk-inspirerad inredning, har du säkert sett många korgar med vävt rep vari placera små och medelstora krukor: men ja, du kan faktiskt göra dem för hand med virkning. Här är några modeller att hämta inspiration från.

Advertisement
Tutorial via curbly.com

Tutorial via curbly.com

Denna växthållare verkar vara gjord med makramétekniken, det vill säga sammanflätningen av rep med en serie speciella knutar som är så trendigt, men i verkligheten är det ett väldigt enkelt arbete gjort med virkning och sedan prytt med träpärlor.

Advertisement
Tutorial via mbstitches.com

Tutorial via mbstitches.com

En fylligare och mer bearbetad korg, som börjar med en magisk cirkel och sedan gjorts med omväxlande låga och höga maskor, där en har hoppats över med jämna mellanrum: beroende på garnets tjocklek kommer du att kunna skapa mer delikata eller robusta strukturer, för krukor oavsett storlek och vikt. 

Tutorial via nanascraftyhome.com

Tutorial via nanascraftyhome.com

Denna metod skapar en slags stjärndesign, som du kan fortsätta med i det oändliga och också varva färgerna för att på så sätt få mer eller mindre tjocka hängande korgar, beroende på vilken kruka du vill placera i dem. 

Tutorial via ravelry.com

Tutorial via ravelry.com

Ett tjockt och färgglatt nät, med en kontrasterande bård. Alla dessa projekt är väldigt vackra både hemma och kanske under en yttertak. Det är alltid bättre att välja mycket stark bomull, eller till och med rep, och arbeta dem så att mönstret blir ganska kompakt, så utan att öka virknålens nummer för mycket.

Kom också ihåg, som med många typer av korgar eller upphängda hyllor, för att bevara dessa växthållare längre är det alltid bättre att avlägsna krukan från den handarbetade korgen när du ska vattna och sedan sätta tillbaks den igen när den har slutat droppa: det finns praktiskt taget inget utrymme för ett krukfat, och även det mest motståndskraftiga garnet skulle till slut multna i ständig kontakt med vattnet. 

Advertisement