Höstkompositioner för att pynta inomhus? Använd de mest färgglada kvistarna inuti damejeanner!

av Marika Grimaldi

24 Oktober 2021

Höstkompositioner för att pynta inomhus? Använd de mest färgglada kvistarna inuti damejeanner!
Advertisement

Damejeanner är bland de designföremål som älskas mest: en enkel form av glas som påminner om gamla tider, när dessa stormagade tillbringare användes för att transportera vin och olja, och som nu blir vaser för att dekorera interiören eller utomhus.

Deras former, som kan vara av olika storlekar och mer eller mindre runda eller strömlinjeformade, är redan vackra i sig och vanligtvis dekoreras damejeannerna bara med några blommande grenar eller, när det gäller säsongsdekorationer, med grenar fulla av löv och höstbär. De är sobra men eleganta kompositioner som anpassar sig till alla interiörer.

Advertisement

De kan behålla tidens tecken, och börjar smycka sig med höstens skönhet redan i början, när vissa växter fortfarande är gröna och andra istället visar årstidens grälla toner. 

Advertisement

Ibland förekommer färgkombinationen på samma växt, och det är alltid fascinerande att se.

När man sätter ihop glas i olika färger är de bärnstensfärgade och de brunbrända färgerna perfekta för att ge en varm touch till kompositionen. 

Med lite vana att använda glasfärger kan du till och med måla ett träd fullt av höstlöv över hela ytan. 

Ungefär som den här stora glastillbringaren, kan damejeanner också skäras. Det är en process som kräver mycket uppmärksamhet och kan vara farlig, så om du hittar experter som vet hur man gör det är det bättre för dig, men även hemma finns det de som gillar att arbeta glas på det här sättet. När en damejeanne väl är skuren kan toppen användas som en glaskupa, och här är en idé för att använda den i en höstdekoration. 

Advertisement

Varje kvist som fortfarande är i den vegetativa fasen under hösten kan dekorera husets inre: och för att göra ett bra intryck i en damejeanne behöver du inte ens så många. 

Olivkvistarna som bär några oliver är också mycket vackra. 

Advertisement

Barrgrenar kompletta med kottar: påminner dig omedelbart om årets kalla perioder! 

Även många växters torkade kvistar och lövverk kan bli en originell höstkomposition inomhus. 

Advertisement

Några få glesa blommor eller veteax och säsongens bär. Det finns många växter att kombinera tillsammans även i denna säsong.

Har du redan damejeanner hemma? 

Advertisement