Gör din sänggavel unik med några kreativa gör det-självprojekt

av Marika Grimaldi

24 Oktober 2021

Gör din sänggavel unik med några kreativa gör det-självprojekt
Advertisement

Sängen är utan tvivel den viktigaste möbeln i hela sovrummet och sänggaveln är ofta den mest synliga och iögonfallande delen. Av denna anledning är det kanske det element som bidrar mest till att prägla stilen i hela rummet. Förutom att ha en dekorativ funktion tjänar den likväl till att kunna sitta och luta sig bakåt utan att nudda den bara väggen och för detta ändamål kan den även utformas med en vadderad del. Andra gånger blir det utrymmet som även kan innehålla en hylla för att placera de föremål som inte får plats på nattduksbordet.

Kort sagt, det finns tusen idéer att hämta inspiration från, och vi föreslår några nedan som är lämpliga för att väcka göra-det-självlusten.

Advertisement

Om du kan återvinna gamla dörrar eller gamla fönsterluckor har du den perfekta sänggaveln för en inredning i vintagestil. 

Advertisement

Du kan också använda glaspaneler, enkla eller med ett panoramafoto för att skapa en trompe l'oeil, som om fönstret verkligen tittar ut mot ett fantastiskt landskap.

En annan gullig idé är att täcka de olika glaspanelerna som utgör fönstret med tyg eller till och med färgade tapeter. 

Här har å andra sidan formen på ett fönster återskapats, komplett med fönsterluckor på bägge sidor. 

De som är skickliga på att arbeta med trä kan hitta många onlinetutorials för att göra riktigt vackra sänggavlar, även med återvunnet trä som till exempel av lastpallar eller av gamla möbler.  

Advertisement

En rustik sänggavel men med modern smak: många inramade träsplattor av grenar och stammar som utgör en mycket ren form på den vita väggen. Enkelt men imponerande. 

Även enkla träplankor kan skapa en mycket essentiell och modern struktur. 

Advertisement

Om du istället gillar du en stil som vänder lite mot det etniska, kan du också använda en serie stora underlägg eller andra liknande föremål gjorda av rotting eller naturfibrer som sänggavel. Eller så kan du prova på att väva en dekoration med makramé-konst. 

Bara en massa större kuddar och en tunn hylla som löper längs med hela väggen, för att placera tavlor, vaser med blommor eller alla de föremål man vill. 

Advertisement

En metallskena som bär stora kuddar: det är en väsentlig design som alltid fångar uppmärksamheten, men också mycket bekvämt att kunna luta sig på och sitta i sängen utan att behöva dra upp kuddar som alltid glider ner. 

Och samma idé kan också utföras i en mer traditionell stil. 

Advertisement

Många tygremsor sammanflätade med varandra: du kan välja de tyger och färger du föredrar och som bäst matchar möblerna.

Vilken idé gillar du bäst? 

Advertisement