Ved till eldstaden: arrangera allt bekvämt vid brasan med dessa praktiska och vackra lösningar

av Marika Grimaldi

23 Oktober 2021

Ved till eldstaden: arrangera allt bekvämt vid brasan med dessa praktiska och vackra lösningar
Advertisement

Alla som använder eldstäder eller vedspisar för att värma huset vet att man alltid måste ha en trave redo nära elden när den kalla årstiden anländer, för att inte behöva gå ut och hämta den ved man behöver. Istället för att hålla veden staplad huller om buller eller använda olika korgar utspridda här och där nära vedspisen eller eldstaden, är det praktiskt att använda möbler eller nischer just för att hysa veden.

Nedan hittar du flera idéer för att skapa bekväma, rymliga men kompakta travar, även trevliga att beundra: du kan finna rätt idé för ditt hem!

Advertisement

En enkel metod för att skapa en vedtrave nära eldstaden eller vedspisen är att använda rejäla trälådor, som en slags väggbokhylla. Du behöver inte ens måla eller ytbehandla dem särskilt mycket som de som används som möbler, och det är en ekonomisk och praktisk lösning, men också trevlig att titta på. 

Advertisement

Om du kanske bara tänder brasan eller kaminen då och då och du inte behöver en stor tillgång på ved, eller om du vill fylla på dag för dag för att hålla ordning hemma, kan kanske endast utrymmet under en murad bänk som denna komma väl till pass. Detta kan också vara ett bra ställe att förvara extra ved när de andra staplarna står klara vid elden. 

Likaså kan du ha lite ved till hands i ett fack under tv-skåpet i vardagsrummet. 

Att arrangera en sådan här kolumn som smälter in i rummets arkitektur, kanske med gipsskivor, är en idé med en modern och elegant design. 

De massiva och rymliga metallmöblerna som denna är också väldigt vackra. 

Advertisement

När du behöver fylla på för kallare dagar är utrymmet under ett smalt men högt konsolbord i korridoren också mycket användbart.  

Det finns också många projekt för gör-det-själv-vagnar och korgar, även med idén att använda lastpallträ eller metallrör. 

Advertisement

För alla mindre grenar som används för att starta brasan kan du använda metallhinkar eller, ännu bättre, kopparkärl som dessa. 

En robust liten trälåda utrustad med bekväma hjul, tillverkad för hand: det är en liten och kompakt kärra men tillräckligt stor för att rymma all ved du behöver närmare elden. 

Advertisement

Om du har ett utrymme precis utomhus, även under ett tak, är en sådan här möbel väldigt bekväm.

Hittar du någon idé bland dessa som du skulle vilja pröva hemma?  

Advertisement