Skapa kreativa placeringskort med gör-det-självmetoden för att pynta bordet med fantasi vid speciella tillfällen

av Marika Grimaldi

20 Oktober 2021

Skapa kreativa placeringskort med gör-det-självmetoden för att pynta bordet med fantasi vid speciella tillfällen
Advertisement

När vi dukar bordet för något viktigt tillfälle är det trevligt att ange platsen för de olika matgästerna med placeringskort, och om vi inte har några färdiggjorda hemma, eller om vi vill använda något annorlunda, kan vi göra dem för hand på många olika sätt, alla mycket kreativa.

Det finns både mycket snabba projekt och andra som kräver en viss förberedelse men som fortfarande är mycket enkla. Du kan använda naturmaterial, men också återvinna föremål eller forma dem med modellera. Ta en titt på idéerna nedan, du kanske hittar just den som passar för ditt nästa speciella tillfälle.

Advertisement

Två små klädnypor i trä för varje kort med namnet tryckt, och sedan blommor som sticker ut på sidan: du kan anpassa kortet med dina favoritmotiv, välja klädnypor i olika färger och till och med använda torkade eller konstgjorda blommor! 

Advertisement

När det finns barn vid bordet (men inte endast de!) kan det vara en riktigt rolig idé att måla om gamla leksaker med metallfärg, med pastellnyanser eller dylikt, som matchar resten av dukningen.

Med bitar av vit och grå polymerlera kan du modellera former (med hjälp av kakformar) med ådror som marmor. Låt dem stelna lite före bakning och när de väl är bakade och har svalnat sprayar du med glansspray. Självklart måste du komma ihåg att göra snittet där du ska placera kortet innan du bakar bitarna! 

Bland de material som oftast används för placeringskort finner man korkar, målade på olika sätt. Det är bara att doppa dem i lite akrylfärg!

Det viktiga, när du skär dem i bitar eller gör snittet för att placera korten med namnen, är att först ha kokat korkarna i vatten i cirka tio minuter, så att de inte smular. 

Spumantekorkar målade i metallnyanser: enkla och eleganta.  

Advertisement

Mer spumante, med en rolig snörrosett och pärlor, kortet med namnet sticker ut från sidan. 

Kortet som sticker ut från ena sidan fungerar också med vinkorkar, och om du använder papper i olika färger kan du anpassa placeringskorten ännu mer. 

Advertisement

Fler korkar, men nu i par: ett band och blommor, även konstgjorda, för att hålla ihop dem och ett snitt som löper genom dem för att stoppa in korten. 

För dig som har ont om tid är detta en perfekt idé: skriv och klipp ut korten och sedan behöver du bara skära två snitt för att sätta in en blomkvist, snyggare om den är färsk, men också torkad eller konstgjord. Istället för blomman kan du också använda rosmarinkvistar eller andra örter, eller till och med veteax. 

Advertisement

Halva träskivor med ett snitt i mitten av barken - detta är också mycket enkelt och har en oemotståndlig rustik charm.

För de här placeringskorten behöver du bara några kvistar av lika längd, en limpistol och en kvist som tagits från lövverk med barr: doftande och jättesöta. 

Advertisement

En söt tanke för varje gäst! 

Dessa stiliserade trähus är vackra som prydnadsföremål, du kan skapa dem i olika storlekar och färger och sedan bevara dem som en dekorativ komposition alla tillsammans när de inte används för placeringskort. Eller så kan de bli fotohållare!  

Advertisement

En riktigt bedårande idé: låt några frön gro inuti äggskalen, de kan också bli gåvor som gästerna tar med sig hem och låter  fortsätta växa.

Vilken idé gillar du bäst? 

Advertisement