Vill du undvika att se elcentralen i väggen? Täck den på ett effektivt och snyggt sätt

av Marika Grimaldi

20 Oktober 2021

Vill du undvika att se elcentralen i väggen? Täck den på ett effektivt och snyggt sätt
Advertisement

Alla våra hem är utrustade med en elcentral, det vill säga proppskåpet från vilket hela elsystemet i hemmet styrs. Ofta handlar det om små nischer i väggen, täckta med en metallucka. Vissa skjuter istället ut, särskilt de som befinner sig utomhus. I de flesta fall tänker man inte så mycket på dem eftersom de ofta placeras på dolda platser, men det är också sant att de måste vara lättåtkomliga, så det kan hända att du någongång märker en lucka som inte helt matchar in med resten av inredingen.

Om du inte gillar att se den kan du enkelt täcka elcentralen, utan att äventyra dess tillgänglighet, med många olika lösningar, till exempel de vi föreslår nedan.

Advertisement

Den mest populära idén är att använda ramar med målningar eller bilder istället för en lucka: de kan öppnas som en vanlig lucka, en som man öppnar uppåt eller till och med en som glider på räls.

Advertisement

Om den händelsevis befinner sig vid entrén eller kanske i köket, kan luckan bli en krittavla där du skriver meddelanden och gör viktiga anteckningar för hemmet.

På samma sätt kan man använda en spegel, vilket är särskilt bekvämt nära entrén.

Ännu enklare är att hänga upp en dekorerad, etnisk, handpyntad duk, en vintage kökshandduk köpt som souvenir eller någon annan liknande idé gjord för hand med tygstycken.

Att hänga upp en stor jätteullsfilt kan vara en gullig idé. 

Advertisement

I ett hem inrett i rustik stil kan dessa kamouflageskåp också tillverkas med återvunnet trä eller lastpallar.

Ett lite mer raffinerat skåp, som kanske också erbjuder utrymme inuti för att hysa något användbart föremål.

Advertisement

Varför inte dekorera luckan som täcker elcentralen med foton?

En perfekt idé i ett hus vid havet, med alla nyanser av blått på återvunna träplankor. Enkelt och charmigt.

Advertisement

Gallrena, även konstgjorda, kan dölja elcentralen på ett fiffigt sätt.

Här har däremot ett skåp byggts runt elcentralen på husets utsida, vilket också rymmer rören som leder kablarna inomhus: det är ett sätt att försköna det som också skyddar mot regn och rusk. Det är nödvändigt att vara noga med att isolera det ordentligt överallt och om det är tillräckligt stort inuti kan du sätta in små hyllor för att hysa användbara verktyg.

Vill du också täcka elcentralerna hemma hos dig?

Advertisement