Växter i sovrummet? Välj de som renar luften och som ger en mer vilsam sömn

av Hanna Birgitta Nilsson

30 Juli 2021

Växter i sovrummet? Välj de som renar luften och som ger en mer vilsam sömn
Advertisement

Vi använder växter för att göra de olika rummen i huset, balkongen och trädgården vackrare och mer välkomnande. Dessa är också de grundläggande komponenterna i ett hälsosamt ekosystem. Clean Air -studien som NASA publicerade 1989 visade vissa växters förmåga att rena luften i en sluten miljö: vissa mer än andra kan faktiskt ta bort skadliga toxiner som bensen (som finns i plast, i färgämnen, i många tvättmedel och bekämpningsmedel), trikloretylen (finns i vissa färger, emaljer, lacker, lim och lösningsmedel) och formaldehyd (finns i papperspåsar, i vaxpapper, näsdukar, pappersservetter , spånskivor, plywood, träpaneler och syntetiska tyger).

Utöver dem kan vi välja olika som också är behagligt dekorativa och doftande, för att förena en bättre avkoppling och positivt påverka sömnkvaliteten.

Advertisement

Ampellilja

Ampellilja

Pinterest

Resistent, behöver lite vård växer lätt: denna växt är också ett utmärkt för dem som lider av dammallergi. 
 

Advertisement

Bajonettlilja

Bajonettlilja

Pinterest

Under natten omvandlar den CO2 till syre genom att filtrera de toxiner som finns i luften. Den föredrar exponering i ljusa områden i huset men inte i direkt solljus och är också lämplig för svagt ljus. Den fruktar kyla och plötsliga temperaturförändringar. Den behöver inte mycket vatten, vilket gör den till en stor favorit bland dem som inte har mycket tid att ägna åt växter. 
 

Jasmin

Jasmin

Pinterest

De vackra vita blommorna, som blommar på våren, har en av de ljuvligaste dofterna i naturen. Och den eteriska oljan som utvinns från denna växt främjar avkoppling, vilket gör vår sömn mer lugn. Jasmine bör placeras i solen, på en fönsterbräda, och bör vattnas regelbundet under blomningen eller under de hetaste perioderna, medan resten av året kräver mindre bevattning. 
 

Gardenia

Gardenia

Pinterest

Lite som med jasmin är den här lilla busken med tidlös elegans, med mörka, glänsande löv och rika vita blommor en växt som är lite svår att odla, men som ger en berusande doft som kan framkalla sömn. De behöver mycket naturligt ljus och jorden bör alltid vara lite fuktig (inte våt, men inte torr). 
 

Rosmarin

Rosmarin

Pinterest

Rosmarinus officinalis är en mycket resistent vintergrön buske, med träiga stjälkar och nålliknande blad som luktar på ett väldigt speciellt och mycket intensivt sätt. Doften av denna växt verkar ha en positiv inverkan på humöret och främjar avkoppling. Den behöver också mycket ljus.

Advertisement

Lavendel

Lavendel

Pinterest

Den fräscha och omisskännliga doften av lavendel är kanske den mest kända av växtbaserade läkemedlet mot ångest. Den kan minska takykardi, liksom högt blodtryck och stressnivåer, så ha en växt i ditt rum. De är växter som älskar värme och ljus och fruktar låga temperaturer eller vattenstagnation. Placera dem i solen och ha koll på fuktigheten i jorden genom att sätta ner fingret.

Vilken växt gillar du bäst?

 

Advertisement