Blomstrande balkonger men inga krukor: Bli inspirerad av dessa underbara projekt

av Hanna

25 Maj 2021

Blomstrande balkonger men inga krukor: Bli inspirerad av dessa underbara projekt
Advertisement

Vem älskar inte tanken på att dekorera sin balkong med ett par växter, kanske med blomkuddar som sträcker sig ut över räcket och visar upp sig i all sin prakt för förbipasserande? Det finns också ett annat sätt att dekorera balkonger med blommor och utan att fylla på med krukor: med klätterväxter som växer underifrån.

Naturligtvis i bostadsrätter och lägenheter är det inte ett enkelt beslut att fatta, men alla som har turen att kunna plantera några särskilt dekorativa och ibland till och med vackert doftande sorter, kan skapa en blommig balkong utan att ens behöva ta itu med att vattna olika krukor och planteringskärl. Här är några exempel att förtrollas av.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Rosor: Rosor är bland de mest älskade växterna i världen, av en anledning. Vackra, eleganta och doftande, det finns verkligen oändliga sorter. Bland de klättrande sorterna finns det också mycket motståndskraftiga och till och med återkommande, men om du letar efter en kraftfull växt som kan täcka stora ytor om några år och framför allt utan taggar, ta en titt på Banksiae. Den producerar ett gränslöst antal rosor samlade i runda kluster, som täcker växten som ett vitt eller gyllene skum (den gula sorten är känd som B. Lutea). Den är verkligen spektakulär, även om den bara blommar en gång tidigt på våren.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Blåregn: dessa är bland de vanligaste rankorna, älskade på balkonger liksom pergolor, lusthus och många andra strukturer. Oavsett om det är den klassiska sorten med kluster av lila blommor som ser ut som ett regn eller de mer moderna med mycket långa blomställningar som finns också i andra färger, är det en mycket elegant och långvarig växt.

Pinterest

Pinterest

Med en sådan växt finns det inget behov av gardiner för att skydda sig mot solen.

Pinterest

Pinterest

Blåregnets stammar är mycket robusta, och alla skott bör hållas i schack eller vridas runt de befintliga grenarna: när originalstammarna dör kommer de andra att ha tagit sin plats.

Pinterest

Pinterest

Bougainvillea: den näst mest populära växten för denna typ av miljö är bougainvillea. Det finns lila, gula, orange, granatröda och många andra ljusa och färgglada nyanser, och den är verkligen super scenografisk.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Det är en motståndskraftig och långlivad växt, men den älskar varma klimat. I orter vid havet ser vi dem växta väldigt lätt. 

Pinterest

Pinterest

Se hur vacker den här som växer som en kolonn i kanten av en byggnad är.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Jasmin: äkta jasmin är en av de mest berusande naturliga dofterna i världen, men den växt som oftast benäms felaktigt är Trachelospermum jasminoides eller stjärnjasmin. Även denna är väldigt doftande (om än med en mer intensiv ton som nästan blir överdriven ibland), mycket resistent (vi hittar den verkligen överallt, vid olika breddgrader och höjder) och växer snabbt.

Pinterest

Pinterest

Om du inte har något sätt att plantera ett par klätterväxter på bottenvåningen, leta efter en liknande effekt med klängväxter i krukor som kan falla ner och inte behöver alltför mycket jord, som krasse, som växer lätt från frön varje år.

Gillar du dessa idéer?

Advertisement