Stenmurar: Upptäck 11 charmiga idéer för att dekorera trädgården

av Hanna

01 Maj 2021

Stenmurar: Upptäck 11 charmiga idéer för att dekorera trädgården
Advertisement

Varje trädgård erbjuder unika utmaningar och möjligheter: om det till och med finns branta backar är det nödvändigt att göra den mer beboelig med terrasser, men ibland accentueras denna höjdskillnad på ett konstgjort sätt. Sedan finns det också platta delar som kanske drar nytta av lite rörelse skapad av låga murar eller upphöjda blomsterrabatter.

Slutligen behöver varje trädgård en gräns: alla dessa typer av murar kan göras av många olika material, men det är svårt att få ett lika estetiskt och funktionellt resultat som man får med natursten. Ta en titt på idéerna nedan för att bli inspirerad.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Stenmurar kan göras torra, alltså med stenar som är försiktigt överlappade, staplade och ihopkilade för att förbli där nästan för alltid; eller så kan det göras som tegelväggar, där de olika stenarna sammanfogas med betong.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De torra har ett mer naturligt utseende och ger framför allt intrycket av att de har funnits där för alltid. Cement blir däremot nödvändigt om man använder små fyrkantiga stenar eller lameller som i sig inte passar ihop ordentligt.

Pinterest

Pinterest

Stenarnas färg och form gör att dessa murar kan anpassas till många olika typer av trädgårdar: i allmänhet är stenarna med varma toner mer lämpliga för rustika och naturliga miljöer, då de för tankarna till soliga landskap, men om de skärs kvadratiska och sedan används för att ge liv åt geometriska former som de här murarna, kommer de också att vara perfekta i trädgårdar utformade på ett modernt sätt.

Pinterest

Pinterest

Det är dock obestridligt att mörka stenar, särskilt om de är tunnare lameller, är perfekta för trädgårdar utformade med moderna former, särskilt om det finns element som avslutar som skivan ovan, som i detta fall tar upp samma sten som använts för allén.

Pinterest

Pinterest

Dessa stenar, å andra sidan, är grovare i formen, men ytskiktet har formats platt för att skapa en ren geometrisk form: en kombination av rustikt och modernt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Mycket tjocka murar eller vallar kan ha plats för en bänk som den här.

Pinterest

Pinterest

Eller så kan sätet göras med oregelbundet formade stenplattor som sticker ut från väggen, robusta och orörliga.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En låg mur kan också användas för att skapa sittplatser med en träskiva. Dessa är gjorda av samma typ av stenar som använts för den höga avgränsande muren.

Pinterest

Pinterest

Sten är mycket vackrare än tegel för att skapa låga murar som ger liv åt vallar i en terrasserad trädgård.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Hur som helst, vilken sten du än väljer kommer förr eller senare sannolikt att täckas av mossor och lavar: vissa är mer benägna att snabbt bli värd för växter, till exempel porösa sorter som tuff, andra blir istället täckta med mossa på grund av exponering eller fuktighet, och det finns inget vackrare än denna naturliga patina.

Pinterest

Pinterest

En mur som åtminstone exponeras lite av solen kan sedan bli en stenträdgård: så länge det finns ett minimum av utrymme mellan några av stenarna kan du försöka plantera lämpliga sorter, såsom vissa suckulenter eller små klätterväxter. Valet är oändligt.

Gillar du stenmurar i trädgården?

Advertisement