5 underbara krukväxter som inte behöver vattnas särskilt ofta

av Hanna

12 April 2021

5 underbara krukväxter som inte behöver vattnas särskilt ofta
Advertisement

Alla har inte alltid möjlighet att ägna tid åt att ta hand om växter, även om de verkligen uppskattar dem, och tänker därför ofta att de inte är möjligt att få in ens lite grönt i hemmet. Men det finns dock växter som inte behöver ständig vård, och som faktiskt lyckas överleva längre perioder av torka utan att behöva beskäras, få näring eller andra periodiska behandlingar som istället är nödvändiga för många andra liknande växter.

Ta en titt på några växter som inte behöver mycket vatten, för att dekorera huset och rena luften på ett naturligt sätt.

Advertisement

Aloe Vera

Aloe Vera

Alberto Alvarez-Perea/Flickr

Aloe vera älskar solen, så placera den på platser i huset där den kan njuta av 8 eller 10 timmars solsken om dagen, helst nära ett fönster som vetter mot söder eller väster. Var noga med att förbereda en kruka med mycket dränerande jord för att undvika all form av vattenstagnation. Det är en växt som motstår långa perioder av torka bra, men det betyder inte att den inte lider av brist på vatten: när det gått för lång tid utan vattning, börjar bladen tunna ut och gelén inuti minskar och försvinner nästan helt.

Av den anledningen bör den vattnas ungefär en gång i veckan under de hetaste och torraste perioderna, det vill säga så snart jorden har torkat helt. Under våren eller hösten kan du emellertid minska vattnandet till var 10e dag eller 2 veckor, medan det på vintern kan ta upp till 3 veckor innan jorden torkat helt och det är nödvändigt att vattna igen.

Advertisement

Garderobsblomma (Zamioculcas zamilifolia)

Garderobsblomma (Zamioculcas zamilifolia)

Jukka Heinonen/Flickr

En av de mest populära krukväxterna, som lyckas överleva på dåligt upplysta platser (dock inte i totalt mörker) och som till och med kan klara sig länge utan vatten. Det är faktiskt nästan alltid överflödig vattning som leder till att växten dör.

Temperaturen bör aldrig sjunka under 15 °, så placera den i varma rum (den kan till och med motstå 30!) men utsätt den inte för direkt solljus: om du placerar den i ett ljust område eller i solen måste du vattna oftare (med risk att överdriva och förlora växten), i mindre upplysta områden kan det istället gå veckor (på vintern) eller flera dagar (på sommaren) utan att den behöver vattnas. Du kommer att förstå rätt ögonblick genom att sticka ner ett finger i jorden: när den är torr är det dags att vattna lite.

Euphorbia milii

Euphorbia milii

Mauricio Mercadante/Flickr

Även känd som "Kristi törnekrona", det är en suckulent med vacker blomning. Även om den inte behöver riklig vattning, kan den inte lämnas utan vatten för länge, särskilt när det är varmt och torrt: vattna alltid när jorden har torkat i högst en eller två dagar. Om du väntar längre börjar växten tappa löv och producerar färre blommor.

Den ideala temperaturen är runt 20 ° och bör aldrig sjunka under 4 ° på vintern. Jorden måste vara mycket dränerande och växten måste placeras på ljusa platser, även om den tål delvis skugga i varmare klimat.

Gullranka (pothos)

Gullranka (pothos)

Elvis Ripley/Flickr

Med sina stora, ljusgröna hjärtformade blad är gullrankan mycket vacker att se på och kan leva även i torra och varma perioder, miljöer med låg luftfuktighet, rum med damm, i mörka hörn och i fall av långvarig torka. Det är en klättrande sort som kan växa på en mängd olika stöd, och i hem ramar de ofta in dörrkarmar eller låter deras "lövverk" falla från toppen av vissa möbler.

Dessa växter gillar inte direkt solljus, så placera dem på måttligt ljusa platser. Även om de inte är växter med speciellt vattenbehov, kan du inte glömma dem för länge, som du kan göra på vintern, när temperaturen stiger. Kom ihåg att kontrollera jordens tillstånd minst en gång i veckan och när du hittar den helt torr, vattna. Använd krukfat endast på våren och sommaren och undvik överdriven vattenstagnation.

Flasklilja (Beaucarnea recurvata)

Flasklilja (Beaucarnea recurvata)

Maja Dumat/Flickr

Den kallas också "Smoke Eater Plant", inte för att den, som man allmänt tror, ​​kan eliminera röken från cigaretter och cigarrer, utan för att flaskliljan är en av få växter som överlever bränder. Ett annat namn är "elefantfot", med tanke på den mycket stora basen på stammen vid kragen.

Med urpsrung från Afrika tål den inte kyla, så temperaturen bör inte sjunka under 10 grader, och den måste få rikligt med ljus under hela året, så du kan placera den i direkt sol. På vintern bör växten nästan aldrig vattnas, om inte jorden blir helt torr och bladen börjar tappa kraft. I allmänhet måste den regelbundna vattningen faktiskt börja på våren och vara lite oftare på sommaren. I vilket fall som helst måste växten bara ta emot vatten när jorden har torkat helt. 

Advertisement