En magisk trädgårdsdamm: 11 idéer för att skapa vackra oaser av lugn

av Hanna

18 Juni 2021

En magisk trädgårdsdamm: 11 idéer för att skapa vackra oaser av lugn
Advertisement

Att dekorera trädgården med blomsterbäddar i alla former och typer är ett av alla nöjen med att ha ditt egna gröna utrymme, och idéerna att välja mellan är verkligen oändliga. Mycket mer sällan föreställer man sig dock att man kan hitta plats för en liten damm för att skapa en liten vattenträdgård.

Det handlar definitivt om ett lite mer krävande jobb, men det är inte säkert att kostnaden är oöverkomlig eller att det behöver finnas en enorm grönska. Faktum är att det finns små och kompakta prefabricerade kar som kan matas med en hydraulisk pump och sedan dekoreras som du föredrar runtom, vilket redan gör att du kan skapa en oas av intimt och förtrollande lugn.

Och så finns det projekt som är mer ambitiösa eller har en mer sofistikerad design som kan kombinera en dekorativ damm med ett utrymme att bada i, eller helt enkelt bli ett lyxigt dekorativt element, även om det inte nödvändigtvis är stort i storlek.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En liten damm med en fontän i mitten som den här kan skapas med en prefabricerad glasull eller PVC-tank, inbäddad i marken. Även utan dekoration runt omkring är det fortfarande en mycket trevlig detalj att se på i trädgården.

Oavsett om det är en trädgårdsdamm med naturligt utseende eller ett kar, rekommenderar vi att du skapar ett återvinningssystem för vattnet med en elektrisk pump: i en konstgjord damm tenderar vattnet att stagnera och förvärrar snabbt utseendet.

Konstgjord DIY-sjö, vad du behöver

Prefabricerad glasull eller PVC-tank
Grus och / eller jord (oftast erhållen från utgrävning)
cement
stenar och plattor för finishen

Advertisement
kolizhanka.com.ua

kolizhanka.com.ua

Med mer tillgängligt utrymme är idén att gräva runt en ö med en buske i mitten verkligen vacker.

Pinterest

Pinterest

Dessa konstgjorda vattendrag kan också ha en geometrisk form som i det här fallet utan att kompromissa på skönheten. Det viktiga kommer att vara att utforma dekorationen av växter som omger den.

tecnologia-ambiente.it

tecnologia-ambiente.it

Ofta är de omgivna av en stenkant och sedan ännu fler stenar runt omkring.

Pinterest

Pinterest

Både för naturliga dammar och för pooler, måste ett vattenåtervinningssystem skapas med en elektrisk pump: i dessa konstgjorda dammar tenderar vattnet att stagnera, vilket skulle dra med sig en serie mycket oönskade konsekvenser.

Att installera en pump skapar möjligheten att bestämma var vattnet ska tömmas och så kan du tänka ut scenografiska lösningar som detta lilla vattenfall.

Advertisement
verzegnassi.com

verzegnassi.com

En tillräckligt stor damm kan också ses som en plats att ta ett dopp, förutsatt att ett tillräckligt vattenfiltreringssystem uppenbarligen tillhandahålls.

Pinterest

Pinterest

Det finns också projekt för att skapa pooler som ser ut som naturliga vattendrag och där växter sätts in som filtrerar vattnet naturligt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Ett litet "L"-format kar: det är verkligen ett elegant murat vattendrag.

Pinterest

Pinterest

Om du å andra sidan älskar japanska trädgårdar, riktiga oaser av lugn där alla element sätts in för att skapa en perfekt balans mellan olika delar, kan du föreställa dig en naturligt damm korsad av en stig av sten.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Eller så kan du montera en liten bro för att korsa från en bank till en annan.

Pinterest

Pinterest

Och själva bron kan ha tusen olika former och anpassa sig till vilken dammstil som helst, till och med en ultramodern som den här.

Gillar du dessa idéer?

Advertisement