6 enkla, roliga och kreativa vetenskapliga projekt att genomföra hemma med barnen

av Hanna

04 Mars 2021

6 enkla, roliga och kreativa vetenskapliga projekt att genomföra hemma med barnen
Advertisement

Att lära sig genom att leka är det bästa och mest effektiva sättet att säkerställa att vissa grundläggande läror är assimilerade med deltagande av barn. Ibland kan återskapandet av naturfenomen hemma under förhållanden som gör det enkelt att spekulera, och sedan observera och kommentera all dynamik och de faktorer som är involverade i de olika projekten att man kan spendera viktiga timmar på att upptäcka världen runt oss.

Här hittar du några användbara vetenskapliga projekt för att ta tillfället i akt att lära ut viktigt kunskap för barn, vilket stimulerar deras nyfikenhet på ett kreativt sätt.

Advertisement

1. Frys en bubbla

1. Frys en bubbla

Tutorial via wikihow.com

Skapa ett stöd i ståltråd (eller rentav en piprensare) som den på bilden, placera den på en tallrik och blås bubblan från den minsta till den största cirkeln. När bubblan skapar en kupol på den större cirkeln, flytta försiktigt hela tallriken med hållaren in i frysen och vänta minst en minut tills bubblan fryser. Ibland tar det lite längre tid.

Frysta bubblor smälter snabbt, ibland går de sönder, men det är kul att se hur de blir solida och det tar väldigt lite tid att göra.

Advertisement

2. Upptäck fascinationen av köttätande växter

2. Upptäck fascinationen av köttätande växter

mothernatured.com

Köttätande växter är ett oerhört fascinerande släkte, särskilt för barn, och ett exemplar av Venus flytrap (Dionaea muscipula) eller Sarracenia kan hittas på marknaden relativt lätt. Att upptäcka de olika sätten på vilka de lockar och äter sitt byte är väldigt intressant och att stimulera dem med pinnar som om en insekt hade fallit i fällan och se hur de reagerar väcker mycket nyfikenhet. Det kommer att vara rätt tillfälle att ta reda på mer om släktet, med några onlinevideor och sedan kanske följa växtens tillväxt hemma.

3. Skapa färgglada stalaktiter

3. Skapa färgglada stalaktiter

Tutorial via housingaforest.com

Om du befinner dig i ett område där vintertemperaturerna blir väldigt kalla kan du prova det här experimentet. Det handlar om att fylla en flaska med varmt vatten och färg och fästa den högst upp på ett stöd. Gör hål i botten för ett snöre som går ner till marken och se hur dropparna som rinner längsmed snöret fryser till. Fyll på med mer vatten, kanske i en annan färg och du kan skapa vackra formationer. 

I experimentet som refereras (länken under bilden) förgrenar sig snörena i olika riktningar och hamnar på torn av färgade isglassar som förberetts tidigare och placerats på en bakplåt.

Temperaturen på det ljumna vattnet som ska hällas i flaskan beror på den yttre temperaturen: börja med bara ljummet vatten, för om det är för varmt smälter istapparna och om det är för kallt kanske det inte kommer ut ur flaskan innan det fryser.

4. Varför är det viktigt att använda solkräm?

4. Varför är det viktigt att använda solkräm?

icanteachmychild.com

Med svart (eller annan mycket mörk) papp och lite kräm med solskyddsfaktor kan du visa barn hur viktigt det är att använda krämen när de utsätts för solen.

Under en mycket solig dag behöver du i själva verket bara stryka lite solkräm (det räcker med bara litegrann) på hälften av det svarta pappret och hålla det i direkt solljus (flytta det ibland så att det alltid nås av solens strålar) i minst 5 timmar, eller ännu längre. Så småningom kommer du att se hur allt kommer att missfärgas i området som inte är täckt av kräm. Vid detta tillfälle är det möjligt att förklara hur solljus är fördelaktigt på vissa sätt men direkt exponering av huden utan skydd kan istället orsaka skador.

5. Färga selleri

5. Färga selleri

Tutorial via tinkerlab.com

Fyll glas med vatten upp till en tredjedel och häll i 5-10 droppar karamellfärg. Du kan också blanda färger, det viktiga är att nyanserna är olika från varandra.

Ta sedan selleri och stoppa ner i glasen, till och med upp och ner med bladen längst ner (kanske bara i ett av glasen). När timmarna går, kommer växten, även om den är skuren, att absorbera vattnet för att mata sig själv och färgen i vattnet kommer att synliggöra kapillärerna genom vilka näringen passerar.

Advertisement

6. Skapa regn

6. Skapa regn

Tutorial via icanteachmychild.com

  1. Fyll en syltburk med riktigt varmt vatten
  2. Täck med en tallrik och vänta några minuter
  3. Lägg några isbitar på tallriken 

Vid denna tidpunkt kommer små strömmar med vatten att skapas på burkens väggar, precis som regndropparna på fönstren: detta beror på att den iskylda tallriken får den heta luften i burken att kondensera och förvandlas från ånga till vattendroppar. Det är samma sak som händer mellan jordens varma yta och atmosfärens kallare lager!

Ha det så kul!

 

Advertisement