Inred effektivt ett litet sovrum och organisera utrymmet på bästa sätt

av Titti Carlberg

24 April 2024

Inred ett litet sovrum på ett effektivt sätt
Advertisement

Att inreda ett litet sovrum kan vara en jobbig uppgift, men med rätt försiktighetsåtgärder är det möjligt att skapa estetiskt tilltalande och funktionella miljöer som gör att du känner dig bekväm i dem och kan behålla allt du behöver.

Dra nytta av teknikerna och de användbara verktygen för att maximera utrymmet, resultatet blir verkligen överraskande.

Advertisement

1. Vikten av tillräckligt med ljus

Ett stort fönster i ett litet sovrum

@lumiluxdecor/Instagram

Ljus är ett viktigt inslag i små rum, det kan utöka och maximera utrymmet om det används på rätt sätt. Utnyttja fönstren som är tillgängliga för dig så mycket som möjligt och förstärk det naturliga ljuset genom att lämna det fritt eller genom att förse dem med ljusridåer.

Advertisement

2. Sängens position

@elaperona/Instagram

Sängen är utan tvekan den skrymmande möbeln i ditt sovrum så det blir av grundläggande betydelse att noggrant studera dess placering, för att maximera det tomma utrymme som finns tillgängligt samtidigt som du alltid garanteras komfort. Rådet är att placera sängen centralt mot huvudväggen, helst utan att komma i vägen för fönstret, för att lämna tillräckligt med utrymme på båda sidor för att komma närmare och kunna utföra vardagliga funktioner som att bädda och byta sängkläder. Det viktiga är begreppet symmetri.

3. Nyckelordet är enkelhet

@berg.interior/Instagram

Behåll så mycket enkelhet som möjligt, som riktlinje vid val av inredningstillbehör och dekorativa element för ditt rum, med möbler som är av lämplig storlek för ditt rum och enkla färger, gärna neutrala.

4. Skapa en accentvägg

@evertliving/Instagram

Lägg till djup till ditt sovrum genom att hålla dig till neutrala färger och skapa en accentvägg med mönstarde tapeter eller färger som kontrasterar mot resten av inredningen.

5. Använd speglar

Väggspeglar

@plot.twist.interiors/Instagram

Speglar kan hjälpa dig att förbättra ditt rum genom att maximera det tillgängliga utrymmet: placera stora speglar på väggarna framför fönstren för att öka naturligt ljus och se till att de reflekterar utrymmena och förstärker dem.

Advertisement

6. Använd nischer och fördjupningar

@sophiebayliswrites/Instagram

Nischer och fördjupningar i väggen kan hjälpa dig att få extra utrymme för att förvara alla dina föremål: montera exponerade hyllor inuti dem för att få ut det mesta av dem

 

7. Multifunktionella möbler

Amazon

Att maximera utrymmet för förvaring av dina föremål är en avgörande punkt vid inredning av små sovrum: det är därför multifunktionella möbler som förvaringssängar och sänggavlar med hyllor som en bokhylla, men också garderober med inbyggda skrivbord.

Advertisement

8. Använd alla väggar

@cedarviewhouse_reno/Instagram

Slutligen är ett gott råd att dra nytta av allt utrymme som finns på höjden på väggarna, för att lämna golvytan fri, samtidigt som du ser till att du har många hyllor att förvara dina saker på. En hylla ovanför sovrumsdörren kan till exempel vara perfekt för årstidsväxlingen medan en garderob som når ända upp till taket hjälper dig att förvara kläder med större bekvämlighet.

Och du, hur har du möblerat ditt sovrum?

Advertisement