Rosor i kruka: kort odlingsguide för att pryda din terrass och balkong

av Titti Carlberg

21 April 2024

Rosor i kruka: kort odlingsguide för att pryda din terrass eller balkong
Advertisement

Rosor är bland de vackraste växterna i trädgården, men de kan vara särskilt skrymmande och om man bara har ett litet utrymme tillgängligt kan vi bli tvungna att behöva avstå från dem.

Vissa arter av rosor är dock perfekt anpassningsbara för odling i kruka och de kan dekorera och färglägga din terrass eller balkong. En bra exponering för solen räcker för att få utmärkta resultat.

Advertisement

Hur man odlar rosor i kruka

Mstarliper/Reddit

För att odla rosor i kruka är det nödvändigt att skaffa krukor på minst 50 cm djup och helst planteras på våren eller hösten. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt tillgången på resurserm som kan begränsas vid tillväxt i krukor.

Fyll krukan med dränerande jord för blommande växter för att förhindra att den blir tung av fukt som orsakar rotröta och berika den med granulär gödsel för blommande växter. Genom att även lägga till perlit förbättrar du dräneringen.

För att plantera dina rosor, fyll krukan till 2/3, sätt sedan i plantan och täck med jord till punkten under knopparnas sammanfogning. Vattna rikligt direkt efter planteringen och fortsätt med efterföljande bevattningar endast när den övre delen av jorden är torr, tidigt på morgonen eller på kvällen efter solnedgången.

Placera din ros på en solig plats, så att den kan nås av solstrålar minst 7 timmar om dagen.

Advertisement

Möjliga problem med ros i kruka

Glassjaw45/Reddit

Även om rosor odlas i krukor är de inte fria från potentiella risker och problem, speciellt om de placeras utomhus, en noggrann observation gör att du snabbt kan identifiera och eliminera eventuella problem:

  • tillväxten av ogräs i närheten av din ros måste förhindras genom att regelbundet ryckas bort och eventuellt tillgripa mulching av krukan;
  • även parasiter som bladlöss och fjällinsekter kan lätt attackera krukrosor: studera växten noggrant och ingrip så fort du ser de första tecknen på närvaron av parasiter, rengör växten med en lösning av bikarbonat och vatten för stt eliminera dem.

Vilken art man bör välja för krukodling

OkPerson4/Reddit

Vissa arter är mer anpassningsbara för att odlas i kruka. Om du väljer en klätterväxtart måste du försäkra dig om att du ger den tillräckligt stöd för att kunna klättra så att den inte kryper längs med jorden; föredra också de med små blommor, eftersom de stora blommorna är koncentrerade i spetsen ökar risken för att växten välter.

Det finns 4 olika sorters rosor som är särskilt lämpliga för att odlas i kruka:

  • polyantha: en medelstor buske som är idealisk för bårder och häckar, robusta och livliga, som bildar låga och kompakta buskar;
  • miniatyr: utvalda och odlade i syfte att förbli små, det är de som är naturligt lämpliga för krukodling;
  • marktäckare: dessa växter håller sig också låga genom att hänga över krukans kanter, även dessa är perfekta för att skapa bårder;
  • patio: detta är en ros av mellanstor storlek mellan de klassiska och miniatyrerna, de är kompakta medelstora buskar.

Har du redan valt rosor till din uteplats?

Advertisement