Förbered trädgården inför våren: arbeten att utföra för att starta sommaren på bästa sätt

av Titti Carlberg

10 April 2024

Förbered trädgården inför våren: arbeten att utföra för att starta sommaren på bästa sätt
Advertisement

Vårens ankomst för också med sig återupptagandet av arbetet i grönsaksträdgården och trädgården, vilket garanterar dig stor tillfredställelse under sommaren med dess ljus som faller på blommorna och smaken av frukterna.

Den sista delen av vintern representerar dock inte bara ett ögonblick av väntan, utan måste ses som en period av förberedelser för allt arbete som kommer att ske under de följande årstiderna: en väl förberedd grönskasplats eller trädgård under slitet av vintern får bättre tillväxt under våren och sommaren.

Så vilket arbete bör man utföra för att förbereda trädgården på våren? Vi visar dig det nedan.

Advertisement

1. Vårstädning

1. Vårstädning

@piropiro_photograph/Instagram

Det första passet för att förbereda trädgården inför våren är att städa den helt från fallna löv, ogräs, torra eller döda växter. Kompostera löv och torra växter men släng ogräset i soptunnan, så att fröna inte kan återskapa tillväxt av nytt ogräs. Dra även nytta av detta för att rensa ur krukor och fat från skräp och oönskade växter så att jorden blir redo att välkomna nya frön.

Om du har ett växthus i trädgården, är detta den bästa tiden att städa i det, för att på bästa sätt förbereda det för början av den nya växtsäsongen.

Advertisement

2. Eliminera parasiter

2. Eliminera parasiter

_an-account/Reddit

Utnyttja möjligheten för att eliminera eventuella parasiter från trädgården så att de inte skadar dina grödor under våren och sommaren: kontrollera jorden och dina perenner efter eventuell förekomst av larver eller parasiter som trädgårdsniglar, mördarsniglar och bladlöss. Eliminera dem helt så att din trädgård blir redo att välkomna den nya växtligheten utan att tvinga dig att rensa allt efter sådd.

3. Förbered trädgårdsredskapen

3. Förbered trädgårdsredskapen

Pleuntje/Flickr

Vintermånaderna är perfekta för att ägna sig åt underhållet av trädgårdsredskap: rengör dem noggrant och slipa dem så att de omedelbart är redo att användas när vårsäsongen startar. Sterilisera verktygen så att de inte sprider sjkdomar och parasiter och försäkra di im att de alla är intekta och hela. På detta sätt säkerställer du bättre användning när du använder dem, vilket sparar tid och ansträngning när du ägnar dig åt skötseln av dina växter.

4. Förbered lager

4. Förbered lager

VikkiXRose/Reddit

Förbered lager av frön och lökar för sådd på våren: vad passar bättre en kall och fuktig dag i slutet av vintern än att lugnt välja vilka blommor du vill så i trädgården? Studera behoven för varje planta du vill ha och se till att du har allt du behöver till hands när du börjar plantera.

5. Uppsamling av vatten

5. Uppsamling av vatten

basedrifter/Reddit

Vintern är den bästa tiden att tänka på att installera en regnvattenuppsamlingstunna, eftersom det är årstiden som ger den mesta mängden nederbörd. Regnvattenuppsamling gör att du inte bara sparar in på räkningarna under sommaren, utan det kommer också garantera dig en alltid tillgång till det bästa vattnet för dina växter.

Utvärdera också möjligheten till ett automatiskt bevattningssystem eller ta hand om underhållet på det du redan har, det kommer att vara på maximal effekt i det ögonblick du börjar använda det.

Advertisement

6. Underhåll av stängsel

6. Underhåll av stängsel

KilowattBravo/Reddit

Slutligen, vinterslutet är den rätta tiden att ägna sig åt underhållet av grindar och staket: kontrollera dem noggrant för skador eller tecken på försämring och reparera alla trasiga strukturer för att spara tid under de följande årstiderna då du kommer vara upptagen av andra uppgifter i trädgården. Rengör staket och grindar noga för att eliminera alla spår av mossa eller mögel, eller annan typ av envis smuts. Efter att de har torkat helt, applicera ett lager impregnering för att göra strukturerna mer motståndskraftiga mot atmosfäriska ämnen.

Tack vare dessa arbeten kommer din trädgård att vara redo och som bäst till början av våren!

Advertisement