Låt oss förhindra att svampen möglar: så här förvaras de på bästa sätt

av Titti Carlberg

22 Mars 2024

Låt oss förhindra att svampen möglar: så här förvaras de på bästa sätt
Advertisement

En av de mest uppskattade matvarorna någonsin för sin mångsidighet och även för sin smak är svamp. Vi vet att det finns många sorter i naturen, av vilka många är ätbara, att smaken och doften är omisskännlig, men vet vi hur vi bäst förvarar dem?

En fantastisk ingrediens i köket, men svampar är inte särskilt motståndskraftiga och deras delikatess kan ibland spela oss ett spratt. Låt oss se hur man förhindrar dem att ruttna.

Advertisement

Vad beror mögelutväxten på?

Vad beror mögelutväxten på?

Kristina Paukshtite/Pexels

Den största risken när vi köper svamp är att de snabbt blir dåliga. Men vad är det som gör att de snabbt blir dåliga?

Det största problemet med detta livsmedel är ankomsten av fukt. Det är det svampen fruktar mest och det är det som gör att de fort blir dåliga, om de inte förvaras på rätt sätt. Fukten angriper svampens yta, håller dem ständigt blöta och uppmuntrar bakterier och mögel som får dem att vissna. De blir då oanvändbara och det är bara att kasta dem.

Men inte om vi lär oss rätt förvaringssätt och vilken som är den bästa platsen så att detta inte händer.

Advertisement

Var och hur ska man förvara svamp?

Var och hur ska man förvara svamp?

Rawpixel

Vi sa att de ska hållas långt borta från fukt. Om vi brukar lämna dem i rumstemperatur så är det fel. Den idealiska platsen för förvaring är i kylskåpet. Den låga temperaturen kommer att skydda svamparna och tillåter inte angrepp av bakterier och mögel.

Det är enkelt att förvara dem. När man väl har köpt dem och om de inte ska konsumeras direkt ska de lämnas hela, tvätta dem inte, de bör inte blötläggas och ska dessutom förvaras i en papperspåse. Papper är ett material som är mer naturligt än plast, och har dessutom funktionen att absorbera den fukt som svampen själv producerar. Men om man inte har en papperspåse går det lika bra att lägga dem i en pappersservett eller hushållspapper.

Det hjälper alltså inte att lägga dem i en plastpåse eller lämna dem i förpackningen som de köptes i. Den mer hermetiska förslutningen av detta material och bristen på absorberande förmåga kommer inte bara gynna stagnation av fukt, utan även spridningen av mögel som äventyrar ingrediensen.

Andra förvaringsmetoder

Andra förvaringsmetoder

Yuen Tao Chun/Pexels

Så, se till att hålla svampen torr och låt inte vatten komma i kontakt med den om du vill förvara dem i minst en vecka. Vad ska vi göra om vi överskrider den gränsen? Det är inga problem, svamp kan frysas ner, både rå och tillagad.

Det bästa sättet att behålla dess smak och konsistens är att koka dem en stund innan du lägger dem i frysen. Genom att tillaga dem kommer deras smak inte förändras och de kommer inte förlora de egenskaper som utmärker dem. Några minuter på medelvärme räcker för att få ett utmärkt resultat. När detta är gjort, låt dem svalna och lägg dem i påsar eller vakuumförpacka dem.

För att frysa in dem råa är det bara att borsta dem rena, bestämma om de ska skäras efter dina behov och sedan lägga in dem i frysen. Smaken kommer gradvis försvinna om de ligger länge i kylan, men de är fortfarande goda.

 

Sammanfattning...

För att behålla svampen i bästa skick och kunna njuta av den på bästa sätt, respekterar vi dessa få enkla regler

  • vi köper dem färska
  • vi förvarar dem i kylen
  • vi tvättar dem inte
  • vi lägger dem i papperspåsar, ännu bättre om vi först fodrar påsen med en servett

På detta sätt klarar de sig i minst en vecka utan mögelbildning, men nu är det bästa att äta den, annars måste de frysas in så fort som möjligt.

Advertisement