Rengöring av grillen: praktiska tips för att garantera dig ett utmärkt resultat

av Titti Carlberg

07 Juli 2024

Pexels

Advertisement

Sommaren är årstiden för att grilla utomhus i sällskap av vänner och familj. För att dessa trevliga stunder av gemytlighet inte ska förmörkas av dåligt resultat är det viktigt att din grill alltid är helt ren och redo för användning.

Varm eller kall? Direkt efter grillning eller strax före nästa användning? Många frågor samlas när vi ska göra ren grillen och i denna korta guide ger vi dig praktiska tips för ett alltid utmärkt resultat.

De bästa metoderna för en korrekt rengöring av grillgaller

Det finns olika metoder för en korrekt rengöring av grillgaller och var och en använder olika verktyg, du kan göra ren den både när den är kall och varm:

  • För kallrengöring av grillgaller, vänta tills den svalnat helt och skrubba den sedan med en speciell grillborste eller med vikt aluminiumfolie. Vid ett särskilt nedsmutsat grillgaller kan du tända den på max och låta den brinna med locket på tills alla rester har förkolnat och blir lättare att få bort;
  • en annan användbar metod för kallrengöring är naturliga och milda rengöringsmedel som löser upp smuts, vilket underlättar borttagningen: du kan förbereda en lösning på vatten och bikarbonat eller vatten och vinäger att spraya direkt på gallret och låta det verka i 15 minuter innan du gnuggar med en svamp eller, alternativt, blötlägg gallret i en lösning av vatten och Marseilletvål i 20 minuter, gnugga sedan de områden där det finns beläggningar.
  • Istället kan varmrengöring utföras med en lök- eller citronhalvor som ska läggas direkt på gallret, var försiktig dock så du inte bränner dig: gnid löken eller citronen på grillgallret med en gaffel för att ta bort alla rester. En grillborste är utmärkt för varmrengöring.

Advertisement

Hur man rengör hela grillen ordentligt

Lachlan Hardy/Flickr

Hela grillen förtjänar också rätt uppmärksamhet och måste rengöras lika noggrant som man rengör grillgallren. I det här fallet är den lämpligaste metoden olika för varje typ av grill:

  • elektrisk barbeque: dra ut sladden och vänta tills brännaren har kallnat helt, eliminera sedan matresterna med en fuktig svamp. Locket och ställningen kan rengöras genom att helt enkelt torka av dem med en fuktig trasa, en lösning på vatten och bikarbonat om du vill ha större rengöringseffektivitet. Försäkra dig om att grillen är helt torr innan du sätter i sladden igen.
  • gasolgrill: i det här fallet måste du först koppla bort gastuben, sedan göra rent den inre delen med en stålborste för att avlägsna hårda rester och tvätta med varmt vatten och vinäger. Tvätta även locket och den yttre delen med en blandning av vatten och neutral såpa, använd en fuktig trasa, se också till att torka av gasvredet;
  • Kolgrill: detta är den vanligaste typen av grill. Den måste först och främst rengöras från alla kolrester efter att glöden har kallnat helt. Ta bort fettrester från insidan med en skrapa, gör sedan rent både insidan och utsidan med en fuktig trasa och varmt vatten.

Med dessa rengöringsmetoder blir din grill ren på nolltid!

Advertisement