Ett ekologiskt rent och desinficerat hem: 12 recept med tea tree-olja

av Titti Carlberg

19 Mars 2024

Ett ekologiskt rent och desinficerat hem: 12 recept med tea tree-olja
Advertisement

Städning och hygien i hemmet är grundläggande för vårt välbefinnande och för att säkerställa det tar vi ofta till kemiska rengöringsmedel som inte bara är dyra, utan även kan visa sig vara skadliga och i många fall tvinga oss att vidta försiktighetsåtgärder under användningen för att undvika kontakt med huden eller inandning.

För ett mer naturligt, hållbart val och för välbefinnandet för alla som besöker ens hem är det många som tar till naturliga och hemgjorda alternativ, som kan visa sig effektiva för att eliminera även de mest envisa fläckarna, men som ofta inte har samma desinficerande förmåga som syntetiska rengöringsmedel.

Just i denna sista uppgift kommer eteriska oljor till hjälp, flyktiga naturliga föreningar med många viktiga egenskaper: i synnerhet tea tree-oil, extraherad från den australiska växten Melaleuca alternifolia, är perfekt för att uppnå kraftig desinficerande effektivitet i naturlig rengöring tack vare dess antiseptiska och antimikrobiella egenskaper.

Så hur använder man tea tree-oil för att desinficera sitt hem? Låt oss se några användbara recept nedan.

Advertisement

1. Desinfektionsmedel för tvätten

1. Desinfektionsmedel för tvätten

homemadeonourhomestead.com

Om du vill säkerställa maximal naturlig hygien när du tvättar kan du tillsätta en tesked tea tree-oil till ditt vanliga flytande eller pulvertvättmedel. Du kan även förbereda ett eget DIY-tvättmedel som du lägger till 40 droppar eterisk olja i ditt recept för att få ett desinficerande tvättmedel.

Advertisement

2. Allrengöringsmedel

2. Allrengöringsmedel

holokahome.com

För att rengöra och desinficera alla tvättbara ytor i hemmet kan du förbereda ett praktiskt allrengöringsmedel i en sprayflaska. Du använder förmodligen redan en på varmt vatten och vitvinsvinäger på alla ytor, men om du tillsätter 30 droppar eterisk olja av tea tree-oil (eller 10 droppar tea tree och 10 droppar av till exempel citron, lavendel eller apelsin) får du ett väldoftande och desinficerande allrengöringsmedel.

3. Rengöringsmedel för envisa fläckar

3. Rengöringsmedel för envisa fläckar

Ciaralauren93/Reddit

När man har att göra med särskilt envisa fläckar, faller det naturliga valet oundvikligen på bikarbonat, blandat med lite vatten för att skapa en lätt nötande pasta med hög blekningsförmåga. Detta kan eliminera även de mest envisa beläggningar och samtidigt respektera ytorna. Speciellt i badrummet eller köket, för att säkerställa inte bara renlighet utan också fullständig desinficering kan du lägga till 10 droppar eterisk olja av tee trea till pastan som består av 3 matskedar bikarbonat och vatten.

4. Rengöringsmedel för golvet

4. Rengöringsmedel för golvet

depressednsensitive/Reddit

Även för golvhygien, speciellt om man har husdjur eller barn, kan man förbereda ett effektivt rengöringsmedel med tea tree-oil. Det finns många olika recept beroende framför allt på graden av smuts och vilken sorts golv man har:

  • den enkla tillsatsen av 25 droppar tea tree i en hink med varmt vatten, eventuellt en sked bkarbonat eller alkohol för att underlätta blandningen av de två ingredienserna. Detta medel är lämpligt för ömtåliga ytor som natursten, marmor och granit;
  • för mer motståndskraftiga golv som terrakotta, keramik eller vinyl kan du istället använda en blandning på ett halvt glas vitvinsvinäger och 30 droppar tea tree-oil i en 5 liters hink vatten;
  • slutligen för trä- eller parkettgolv, tillsätt 20 droppar tea tree-oil till 2 matskedar bikarbonat och en liten bit Marseilletvål, riv den i flingor, lös sedan upp allt i 3 liter vatten.

5. Mot mögel

5. Mot mögel

comfortless14/Reddit

Tea tree-oilhatr också en kraftig antimögel-egenskap som du kan använda på vilken yta som helst genom att enkelt hälla 12 droppar eterisk olja på en varmvatten blöt trasa och dutta på de drabbade områdena.

Alternativt kan du förbereda ett rengöringsmedel i en sprayflaska genom att blanda en sked tea tree med 250 gram finsalt, 4 skedar väteperoxid och 500 ml vitvinsvinäger. Sparaya på de drabbade områdena och gnugga med en svamp eller borste.

Advertisement

6. Deodorant och luftfräschare för inomhusmiljön

6. Deodorant och luftfräschare för inomhusmiljön

Pexels

Slutligen är Tea Tree-oil också användbar för att deodorisera och rena luften. Det finns flera sätt att använda det på:

  • tillsätt helt enket 15 droppar eterisk olja i doftspridaren för ett doftande hem och renare luft;
  • blanda några droppar tea tree-oil med sötmandelolja för att skapa en naturlig luftfräschare som kan spridas med stickor;
  • ett annat användbart recept på en luftfräschare är 10 droppar tea tree-oil med ett halvt glas vinäger och ett halvt glas vodka eller livsmedelsalkohol.

Kände du redan till dessa hemgjorda användningar av tea tree-oil?

Advertisement