DIY-modellera: testa dessa 4 recept för att ha kul med barnen

av Titti Carlberg

25 Januari 2024

DIY-modellera: testa dessa 4 recept för att ha kul med barnen
Advertisement

Modellera är tidlöst tidsfördriv som alla barn älskar att underhålla sig själva med, skapa konstverk eller karaktärer för sina lekar. Perfekt för att underhålla dem under regniga eller kalla dagar som tvingar dem att stanna inomhus, men också på vackra soliga dagar under en stunds vila. Modellera hjälper barnen att utveckla sin fantasi och kreativitet, men om vi skapar egen gör-det-själv-lera kan de också bekanta sig med manuella färdigheter.

Det finns olika sorters modellera som kan göras hemma och recepten innehåller lättillgängliga ingredienser som de flesta av oss med all säkerhet har i sitt skafferi, och därför kan lösa dagens lek på kort tid och med minimal ansträngning.

Nedan föreslår vi 4 snabba och enkla recept för att ha kul med barnen och skapa DIY-modellera.

Advertisement

1. Modellera med bakning

1. Modellera med bakning

Tutorial via iheartnaptime.net

För att göra detta enkla recept, ska du blanda 200 gram salt, 200 gram mjöl och 2 teskedar vaniljkräm i en kastrull, tillsätt sedan 230 ml vatten och 2 matskedar olja. Om du vill skapa en enfärgad modellera kan du lägga till karamellfärg direkt, annars väntar du till efter att degen är delad. Blanda på medelvärme tills degen har tjocknat till en klump, lägg sedan upp den på smörpapper och låt svalna innan du börjar knåda den tills den är slät och homogen.

Om du vill skapa block i olika färger ska du först dela upp degen i bitar och sedan tillsätta karamellfärgen, fortsätt knåda för att blanda den väl. I detta skede kan du placera pastan i en plastpåse för att undvika få färg på händerna.

Din lera är nu klar att användas.

Advertisement

2. Modellera av majs

2. Modellera av majs

Sharon/Flickr

Om du föredrar ett recept utan tillagning kan du prova majsmodellera: blanda 150 gram vitt mjöl, 150 gram majsmjöl och 250 gram salt, tillsätt sedan 230 ml vatten och valfri karamellfärg. Knåda tills du får en slät, homogen deg, därefter är den klar att modelleras.

Denna deg är lite mindre mjuk än den föregående och kommer att hålla kortare tid på grund av frånvaron av kräm, men dina barn kommer att kunna skapa den självständigt.

3. Modellera med bikarbonat

3. Modellera med bikarbonat

Tutorial via makeandtakes.com

För en modellera med en konsistens som liknar DAS, som torkar på ett ögonblick, kan du prova ett recept som baseras på bikarbonat:

  • blanda 50 gram majsstärkelse, 86 gram bikarbonat och 200 ml vatten i en kastrull;
  •  värm blandningen på medelhög värme, fortsätt att blanda noggrant i cirka 4-5 minuter, tills det bildas en klump;
  • Låt den svalna och bearbeta degen för att jämna ut alla klumpar, tillsätt karamellfärg eller eterisk olja om du vill att den ska dofta gott;
  • förvara den i kylskåpet så att den inte blir torr.

4. Salt deg

4. Salt deg

Jimmie Quick/Flickr

Slutligen föreslår vi ett recept på saltdeg, som du kan skapa med dina barn för att förbereda dekorationer för ditt hem eller presentidéer:

  • blanda 400 gram mjöl med 250 gram salt, tillsätt 350 ml vatten, lite i taget och 4 matskedar olja;
  • blanda med en slev tills degen är perfekt blandad, knåda sedan för hand på en bakmatta;
  • ge degen önskad form genom att arbeta med händerna eller använd kakformar, grädda sedan i minst 75 grader tills de stelnar.

Saltdegsprodukter kan målas efter önskemål med tempera och akrylfärger, men du kan även färga degen under beredningen med karamellfärg.

Vilket recept föredrar du för din modellera?

 

Advertisement